Loes Knetsch ¢
Dr. Anthony Fauci en zijn kijk op Vitamine D.
Verschillende onderzoeken hebben een verband gelegd tussen vitamine D-tekort en het ontwikkelen van een ernstigere vorm van een coronavirusinfectie. Deskundigen onderzoeken nu of het nemen van vitamine D kan helpen beschermen tegen ernstige COVID-19-symptomen.
Nog voordat deze onderzoeken zijn afgerond, zijn er goede redenen om een vitamine D-supplement te overwegen. Omdat het wachten op een coronavirusvaccin nogal lang duurt, wenden veel mensen zich tot vitamines en andere supplementen om hun immuunsysteem te versterken en hen te helpen om COVID-19 te bestrijden.
Hoewel veel posts op sociale media deze supplementen pushen als persoonlijke coronavirus-schilden, waarschuwde Dr. Anthony Fauci [1], directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases in Amerika vorige maand dat de meeste “zogenaamde immuunversterkende supplementen” eigenlijk “niets” doen. Er is echter één supplement dat nuttig kan zijn voor het immuunsysteem: vitamine D, ook wel bekend als de ‘zonnevitamine’. ” aldus Dr. Anthony Fauci.
Luchtweginfecties en Vitamine D
De belangstelling voor een mogelijke rol van vitamine D bij de preventie of behandeling van acute luchtweginfecties gaat terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw, toen levertraan werd onderzocht als middel om arbeidsverzuim door verkoudheid te verminderen.
Advies van artsen om Vitamine D te gebruiken.
Als je een tekort aan vitamine D hebt, heeft dat gevolgen voor je vatbaarheid voor een infectie”, zegt ook Dr. Björn Mulder [2] “Dus hij zou aanbevelen om een vitamine D-supplement te nemen.”
Dr. Mulder spreek hier over de algemene rol van vitamine D bij het ondersteunen van het immuunsysteem – in het bijzonder over de voordelen van deze voedingsstof voor mensen met een tekort. Hij roept ook andere artsen op om hier serieus naar te kijken. Er is voldoende bewijs van veel gerenomeerde wetenschappers die de voordelen van vitamine D in combinatie met het coronavirus onderzocht hebben om te stellen dat een tekort aan vitamine D je op een 0-1 achterstand zet.
Vitamine D-tekort gekoppeld aan COVID-19
Eerder onderzoek toonde aan dat vitamine D het risico op andere luchtweginfecties dan COVID-19 vermindert. De voordelen liepen nogal uiteen tussen deze onderzoeken, maar suppletie met vitamine D leek nuttige te zijn bij bestrijding en voorkoming van long infecties. Meer recent onderzoek suggereert dat vitamine D-tekort het risico op coronavirusinfectie en de ernst van COVID-19 kan verhogen. Sommige studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat COVID-19-sterfgevallen meestal hoger zijn in landen verder van de evenaar, waar veel mensen een tekort aan vitamine D hebben vanwege de verminderde hoeveelheid zonlicht, vooral in de winter.
Hoe wordt Vitamine D aangemaakt?
We maken vitamine D door te worden blootgesteld aan zonlicht, en in de koudere en donkere maanden kunnen mensen een tekort krijgen.
Vitamine D in voedsel
Vitamine D komt in diverse voedsel voor. Zoals je misschien nog wel weet van vroeger, in levertraan. Hier is een lijstje met vitamine D rijk voedsel.
- Vette vis
- Eigeel
- Vlees
- Avocado
- Roomboter en margarines
Moet je vitamine D-supplementen nemen?
Onafhankelijk van enig onderzoek, zijn er goede redenen om een vitamine D-supplement te overwegen. De overgrote meerderheid van de Noord-Europeanen heeft een vitamine D-tekort en zou waarschijnlijk baat kunnen hebben bij een bescheiden niveau van vitamine D-supplement. In Nederland heeft naar schatting 40 procent van de volwassenen een tekort aan vitamine D. 63 procent van de Latijns-Amerikaanse mensen en 82 procent van de mensen met een donker getinte huid heeft een laag vitamine D-gehalte.
Vitamine D tekort, hoe dan?
Andere factoren verhogen het risico op vitamine D-tekort, waaronder leeftijd, beperkte blootstelling aan de zon, obesitas en bepaalde medische aandoeningen. Het moeilijk is om voldoende vitamine D uit voedsel te halen. Het is dus raadzaam om een supplement te nemen.” [3]
Risico groepen voor een Vitamine D tekort.
- Veganisten en vegetariërs
- Mensen die overdag weinig buiten komen of bedekkende kleding dragen
- Mensen met een donkere huidskleur
- Ouderen
- Zwangere vrouwen
- Mensen die ongezond eten of veel alcohol drinken
- Mensen die een vetarm/vetvrij dieet volgen
Hoeveel Vitamine D kan je veilig per dag innemen?
Per dag kun je veilig 2.000 IU/50 mcg/ug vitamine D innemen. Gebruik beslist niet meer dan 4000IU/100 mcg/ug zonder toestemming van je arts. Een hogere dosering overschrijdt de veilige bovengrens van inname. Hogere doses kunnen giftig zijn en mogen alleen onder medisch toezicht worden ingenomen.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine D (ADH).
(Voedingscentrum: Bij een gezonde levensstijl en voldoende buitenlucht-(30 minuten per dag met blote handen en hoofd.)
10 microgram-ug/400 IE – 0-70 jaar
20 microgram-ug/800 IE: – 70+
Vitamine D en Covid, de Wetenschap is er nog niet uit.
Mensen met een lage vitamine D-spiegel worden ernstiger ziek van het coronavirus. Maar is er wel een oorzakelijk verband?
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat COVID-19-patiënten met een tekort aan vitamine D een grotere kans hebben op ernstige ziekte, ernstige complicaties en een verhoogd risico op overlijden. En één onderzoek toonde aan dat wanneer COVID-19-patiënten in het ziekenhuis orale vitamine D-supplementen gebruikten als onderdeel van hun behandeling, ze significant minder kans hadden om op de intensive care te worden opgenomen dan COVID-19-patiënten die geen vitamine D-supplementen kregen.
Artsen en onderzoekers leren nog steeds veel over het nieuwe coronavirus terwijl het door onze gemeenschappen beweegt, maar het lijkt erop dat het hebben van voldoende vitamine D in je systeem enige bescherming kan bieden tegen het ergste dat COVID-19 veroorzaakt.
Hoeveel vitamine D is teveel?
Vitamine D-toxiciteit is uiterst zeldzaam, maar komt wel voor bij extreme hoge doses. Het ontwikkelt zich meestal in de loop van de tijd, omdat extra vitamine D zich in het lichaam kan ophopen. Bijna alle vitamine D-overdoses zijn het gevolg van het nemen van grote hoeveelheden vitamine D-supplementen. Het is bijna onmogelijk om teveel vitamine D uit zonlicht of voedsel te halen.
Vitamine D-vergiftiging
Vitamine D-vergiftiging houdt in dat de vitamine D-spiegels in het lichaam zo hoog zijn dat ze schade kunnen veroorzaken. Het wordt ook hypervitaminose D genoemd. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. In tegenstelling tot in water oplosbare vitamines, heeft het lichaam geen gemakkelijke manier om vetoplosbare vitamines kwijt te raken. Om deze reden kunnen er overmatige hoeveelheden in het lichaam worden opgebouwd.
Hoe gebeurt het?
Het exacte mechanisme achter vitamine D-vergiftiging is ingewikkeld en wordt op dit moment niet volledig begrepen. We weten echter dat de actieve vorm van vitamine D op dezelfde manier werkt als een steroïdhormoon. Het reist in cellen en vertelt de genen om hen aan of uit te zetten. Gewoonlijk wordt het grootste deel van de vitamine D in het lichaam opgeslagen, gebonden aan vitamine D-receptoren of dragereiwitten. Er is maar heel weinig “vrije” vitamine D beschikbaar. Wanneer de inname van vitamine D echter extreem is, kunnen de niveaus zo hoog worden dat er geen ruimte meer is voor de receptoren of dragereiwitten. Dit kan leiden tot verhoogde niveaus van “vrije” vitamine D in het lichaam, dat zich naar de cellen kan verplaatsen en de signaalprocessen die door vitamine D worden beïnvloed, kan overweldigen.
Symptomen bij Vitamine D tekort
- Hartziekte
- Hoge bloeddruk.
- Suikerziekte.
- Infecties en aandoeningen van het immuunsysteem.
- Vallen bij oudere mensen.
- Sommige soorten kanker, zoals prostaat- en borstkanker.
- Multiple sclerose.
- Vermoeidheid.
- Bot pijn.
- Spierzwakte, spierpijn of spierkrampen.
- Stemmingswisselingen, zoals depressie
Symptomen bij te veel aan Vitamine D
- Vermoeidheid
- Verwardheid
- Dorst
- Spijsverteringsproblemen
- Continue drang om te urineren
Als er eenmaal sprake is van een te veel aan Vitamine D, kan het wekenlang duren voordat deze is uitgewerkt omdat de Vitamine D opgeslagen is in het lichaam.
Waar is Vitamine D te koop?
Elke drogisterij en supermarkt verkoopt Vitamine D. Je kunt het ook online bestellen, en zelfs Vitamine D bij Bol.com kopen. Let op: Er zijn grote prijsverschillen! Vitamine D is een stof waarover geen discussie mogelijk is: als op de verpakking staat dat er 10 of 20 microgram in een tablet zit, dan zit dat er ook in, of je nu een duur of een goedkoop merkt kiest.
Verantwoording
[2] Dr. Mulder
[3] Een microgram is een miljoenste van een gram en een duizendste van een milligram. Het wordt meestal afgekort als mcg of ug. Mcg en ug zijn hetzelfde. De IU is een internationale eenheid, die gewoonlijk wordt gebruikt om in vet oplosbare vitamines te meten, waaronder vitamine A, D en E. 1 microgram (mcg/ug) vitamine D staat gelijk tot 40 IU.
Foto door PxHere & bewerkt met Crello
Goedemorgen Loes,
Mensen hebben een immune system an als dat goed functioneerd dan hoeft men zich geen grote zorgen te maken. Echter de moderne mens will het vaak beter doen dan de natuur en ontwikkelt een ongezonde leefwijze en onnatuurlijk eten.
Net als met een benzine auto die niet op diesel kan lopen kan de mens niet gezond blijven met eten gemaakt in een fabriek. De liijst is lang met dingen die niet in ons eten zou moeten voorkomen en daarboven op komt nog dat we in gesloten ruimtes onze dag verbrengen.
Ik probeer elke dag 15 a 20 minuten in de zon te zitten zonder creme zodat ik mijn portie vitamine D3 kan krijgen. Op het moment zijn er ook verse sinaasappelen die wij zowat elke dag eten. Tot nu toe zijn wij Corona vrij door dit jaar gekomen en hopen dat het zo blijft.
Dankejewel voor deze goede post. Veel mensen zijn zich niet bewust dat ze te weinig vitamine D hebben.
met vriendelijke groeten,
Taetske
Hi Taetske, fijn dat jij in een gedeelte van Europa woont waar je je dagelijkse portie zonlicht kan opdoen. Het is voor de noordelijker gelegen gebieden soms dagen niet mogelijk vanwege het druilerige weer. Je hebt helemaal gelijk dat onze eetgewoonten niet helemaal optimaal te noemen is. Het is een redelijke uitdaging om volledig onbewerkt voedsel te eten. Ook wij zijn voorzichtig en hebben Corona nog steeds buiten de deur weten te houden. Ik hoop met deze post meer mensen te bereiken en misschien laten beseffen dat ze wellicht met een Vitamine D suppletie zichzelf beter beschermen.
Blijf gezond en voorzichtig Taetske.
Met vriendelijke groet, Loes