Loes Knetsch ©
Voedsel trend 2017 – Meer groenten, minder vlees
Wat is gezond voedsel volgens Wetenschapper Michael Pollan?
In zijn documetaire “De voedsel waarheid” gaat hij in op feiten en fabels over gezond voedsel. Een aanrader om te kijken!
Wat je oma niet herkent als voedsel, kun je beter laten staan.
(De video is in Engels)
Als een bok op de haverkist
Bedrijven springen enthousiast de markt in met kreten als:
- Minder vet
- Geen zout toegevoegd
- Zonder suiker
- Geen kunstmatige conserveermiddelen
- Vitaminen toegevoegd
- Goede bacteriën
Maar is het eigenlijk wel allemaal zo gezond als het lijkt?
Etiketten worden voorzien van:
- Groene varkentjes
- Groene V’s
- Groene letters en strepen
Als het etiket maar groen is, ziet het er gezond uit? Wat denk jij?
Ons westerse voedingspatroon
We eten te weinig fruit, te weinig groenten en vezels, te veel vlees, te veel zoete producten en veel te veel zoute producten.
Kortom: te zoet, te zout en te vet.
Terug naar onze voedsel roots
Wat was het voornaamste voedsel van onze voorouders eeuwen geleden?
- Vruchten
- Groenten
- Noten
- Zaden
- Honing
- Vlees
- Vis
Vlees en vis aten ze als ze het al te pakken kregen, dus zeker niet elke dag.
Je bent wat je eet
Je moet deze uitspraak niet letterlijk opvatten, want je gaat natuurlijk niet op een reep chocolade lijken als je er heel veel van eet. Je lichaam is een zeer geavanceerde en goed geoliede machine, die op een bepaalde manier gevoed moet worden om ook goed te blijven functioneren. Verzuim je er bepaalde voeding in te stoppen, of stop je er juist veel eenzijdige voeding in, dan gaat het systeem stagneren en minder presteren. Maar waar draait ons lichaam nou echt goed op? En hoeveel dan van alles? En waar kan je nog meer op letten?
Wat betekent gezond eten in de praktijk?
Voor mijn idee is dit de beste manier, niet de schijf van vijf maar:
Mijn Waarheid, de schijf van 3
Ik ga je echt niet vertellen dat je geen gebakje meer mag, of geen vlees. Ook chocolade, chips en patat zijn bij mij niet verboden. Wel wil ik het even hebben over de verhoudingen.
Wat betekent dit?
Voor je eetpatroon? Als je ervoor zorgt dat je elke dag 75% van wat je eet aan groenten, fruit, noten, zaden en granen binnen krijgt, komt het helemaal goed. Varieer zoveel mogelijk van kleur. Rode tomaat, gele paprika, groene komkommer etc.
Voor de bier drinker? Tegenover 3 flesjes bier (1 liter) hoort 2 liter water en 1 liter sap. Tegenover 300 gram patat hoort 6oo gram groenten of fruit en 300 gram rijst, bonen of brood.
Als je patat eet? Dan eet je dat b.v. met sla, appelmoes én bonen. Alleen patat met een frikandel en saus is geen goede maaltijd.
Als je ervoor zorgt dat al het eten en drinken wat je gebruikt op een dag voor 50% bestaat uit Groenten, fruit en water, en voor 25% uit granen, noten en zaden (rijst, mais, volkoren tarwe, gerst, boekweit, rogge, gedroogd fruit, pinda’s etc.) en sap (van kokos, rijst, tomaten, vruchten etc.).
Wat blijft er over voor de rest? Vlees, vis, zuivel (kaas, boter, melkproducten), ei, koek, snoep, snacks, chips, hagelslag, ijsjes, chocorepen, frisdrank, alcoholische dranken, koffie, zwarte thee; van één iets meer, of van meerdere een heel klein beetje. Gezond is maximaal 25% van je totale voedsel inname.
* Groene thee en kruiden thee vallen in de categorie van 50% – water.
200 gram groenten en 2 stuks fruit
Het is dus niet zo, wanneer je 200 gram groenten eet en 2 stuks fruit, dat je gezond eet, als je daarnaast 1000 gram uit de categorie “de rest” naar binnen werkt. Het is de verhouding tot elkaar die je in de gaten moet houden.
Gezond eten maak je zelf
Kant en klaar producten bevatten erg veel suiker, zout en chemische stoffen. Probeer zo veel mogelijk je eigen eten te maken van pure producten. Het is een beetje oefenen en uit proberen, maar van 2 blikjes tomaten puree, wat azijn, palmsuiker, gember, chilipeper, knoflook, water en maïzena maak je een heerlijke gebonden zoet/zure tomatensaus binnen 10 minuutjes, als variatie pureer je er wat verse perziken door of doe je er gewoon wat stukjes in. En van pindakaas, kokosmelk, sambal en soya saus maak je de lekkerste pindasaus. Ik gebruik altijd de sambal manis, die is minder scherp en wat zoeter.
Probeer wat minder pakjes te gebruiken en wat meer verse kruiden en zo veel mogelijk verse onverpakte producten van de supermarkt. Het kost wat meer tijd om je eigen pizza te maken, maar het is wel veel lekkerder!
Eet minder, beweeg meer en leer omgaan met stress.
Als je varieert met kruiden, kun je de zoutpot wat vaker achterwegen laten.
Dit is mijn theorie over een gezond eet patroon, welk idee heb jij hierbij?