© Loes Knetsch
Waarom maakt iedereen zo druk om het Corona virus, waarom is er zo´n media circus rondom het Corona virus, het is toch maar een gewoon griepje? Dat lees ik net op het internet. Daar wil ik graag even op ingaan. Want dit is niet zomaar een “gewoon” griepje.
Immuniteit voor een virus
Waar veel mensen een immuniteit hebben opgebouwd voor het influenza virus, bij ons bekend als de “gewone” griep, is nog niemand immuun voor het Corona virus. Iedereen is vatbaar. Daarom grijpt dit Corona virus zo snel om zich heen. Als je besmet raakt, dan krijg je het ook. Anders dan bij de “gewone” griep, daar zijn al veel mensen immuun voor of tegen ingeent. Voor het Corona virus is nog geen vaccin of medicijn. Ze zoeken wereldwijd heel hard, maar het is er nog niet.
Overbelaste zorg
Omdat iedereen, die besmet raakt, ook daadwerkelijk ziek wordt, zit het gevaar erin dat de zorg het niet aankan. Waar je bij de gewone griep thuis kunt uitzieken, zien we bij het Corona virus dat opname in een ziekenhuis vaker vereist is. Mensen moeten hulp krijgen bij het ademen om te genezen/overleven. De meeste mensen zullen lichte verschijnselen krijgen, maar een aantal wordt er flink ziek van. En in tegenstelling met de gewone griep, is opname in het ziekenhuis vaker vereist. Dit virus heeft de eigenschap dat het de luchtwegen dusdanig blokkeert dat hulp bij het ademen in deze gevallen nodig blijkt. Helaas is die blokkade zo groot dat medicijnen zoals virusremmers en zuurstof er niet meer doorheen kunnen komen en de patient zal daardoor overlijden.
Een bed voor jouw en mij
Als we dit virus de vrije loop laten, zijn er in de kortste keren meer mensen besmet en ziek, dan dat er bedden en verzorgers zijn. Dan zullen er naar verhouding meer mensen overlijden door gebrek aan beademingsapparatuur. En het zou wel heel erg fijn zijn, als de zieken verspreid worden over een langere periode, zodat de eerste zieke mensen de IC weer gezond hebben verlaten en er een bed is voor jou en mij. En dat er dokters en verplegers zijn om ons dan te helpen en verzorgen.
Verspreiding van het Corona virus
Het Corona virus verspreid zich door contact. Zoveel mogelijk elk contact te vermijden kan ervoor zorgen dat het zich minder snel verspreidt. Elk contact buitenshuis brengt een zeker risico met zich mee. Niet alleen tussen mensen onderling, maar ook contact met objecten. Geld, pinapparaten, de benzinepomp, deurknoppen, winkelwagentjes, enzovoort. Bedenk maar wat je allemaal aanraakt als je buiten bent. Alles kan het virus bevatten en doorgeven.
Wat kun je doen tegen het Corona virus?
Elk contact zoveel mogelijk vermijden. Totaal contactloos leven is niet mogelijk. Maar jezelf beperkingen opleggen wel. De overheid heeft het uitgelegd en wat regels gegeven.
- Was je handen veelvuldig en goed.
- Hou 1,5 meter afstand, dat is 2 armlengtes.
- Blijf zoveel mogelijk binnen.
- Ga alleen boodschappen doen.
- Doe alleen solistische sporten.
- Ga alleen naar je werk als het echt niet anders kan.
- Bescherm anderen, en als je kucht of hoest, blijf thuis.
- Laat hooguit 3 bezoekers in je huis toe op 1,5 meter afstand, of beter nog, geen bezoek.
- Beweeg je niet onder grote groepen mensen (3+).
Kort gezegd, vermijdt zoveel mogelijk elk contact!
10 hygiënische tips die logisch zijn bij elke virus epidemie
- Was regelmatig je handen. Houdt 20 seconde aan.
- Vermijdt contact. Neem vaker de bel, de brievenbus en de deurknoppen af met een chloordoekje. Denk ook aan leuningen. Mijdt contact vooral in openbare ruimten, zoals in flatgebouwen, liftknoppen en denk eens aan de tijdschriften die daar door iedereen aangeraakt worden.
- Geef geen handen.
- Zoen niet.
- Werk hygiënisch. Het virus houdt zich vast aan oppervlakten, kleding, huid en haren. Elke zeep werk effectief tegen de meeste virussen. Als je naar je werk bent geweest, neem eerst een douche als je thuis komt. Was je kleding of laat ze een paar uur buiten luchten, liefst in het zonnetje.
- Griepvirussen gaan van je neus/keel naar de longen, begin direct met gorgelen zodra je keelpijn hebt of neusverkouden bent. Dat kan eenvoudig door een theelepeltje zout in een kopje water te mengen. Citroen of azijn vermengen met water is ook goed. Maak de omgeving zo onprettig mogelijk voor een virus. Lees hier meer over het belang van een goede mondhygiëne.
- Spoel je mond en drink iets elke 20 minuten, het beste is iets warms. Thee, koffie, bouillon of gewoon een slok warm water. Elk virus deeltje wat vanuit je keel in je maag terecht komt zal niet in je longen terecht komen en door het maagzuur gedood worden.
- Rook niet. Heeft geen verdere uitleg nodig.
- Leef gezond, eet gezond. Hoe meer variabele kleuren van vers fruit en verse groenten je eetpatroon bevat, des te beter.
- Aai geen huisdieren van anderen, en hou jouw huisdier zoveel mogelijk ook bij andere huisdieren weg. Je huisgenoot krijgt inwendig geen virus. En kan het zo dus ook niet overdragen. Vacht tot vacht contact maakt overdracht wel mogelijk. Virussen kunnen wel een tijdje overleven in de vacht.
Deel deze tips op je Sociale Media, klik hier voor een afbeelding.
Blijf gezond, blijf thuis wanneer mogelijk!
Goede middag Loes,
Het zijn moeilijke tijden voor de meeste mensen in de wereld. Ik denk vooral aan de vele mensen die in een vluchtelingenkamp zitten. Niet voor te stellen als het virus daar begint.
Ik moest vandaag de deur uit en had wegwerp handschoenen aan. Wij moeten ons gezonde mensenverstand gebruiken, nou ja, als we dat hebben. Alleen voor voedsel de deur uit. Verder eten wij voorraden, het menu is iets anders maar dat is niet slecht.
De wereld gezondheidsorganisatie heeft net laten weten dat Amerika het epi centrum van het virus kan worden. Er komen nog donkere dagen op ons af voordat het beter zal worden.
Moed houden en blijf gezond.
Taetske
Zo is het Taetske, veel mensen zijn bang en begrijpen niet helemaal wat er op hen afkomt, ik ook niet altijd. Ik hoop dat alle wereldleiders gehoor geven aan de oproep van VN-secretaris-generaal António Guterres tot een staakt het vuren. Tot op heden vallen de bommen nog.
Blijf gezond en veilig thuis, Taetske, Spanje wordt ook hard getroffen.
Groetjes vanuit het hoge noorden, Loes