Loes Knetsch ©
Waar Kruiden en Specerijen Goed Voor Zijn
We specificeren kruiden in categoriën. Keuken-, veld- en onkruiden. Dat we een kruid een “onkruid” noemen neemt niets af van de waarde die dit kruid voor ons lichaam kan hebben. Hieronder vind je een alfabetische lijst van keuken-, veld-, en onkruiden en waar deze kruiden en specerijen goed voor zijn.
Aardbei; gebruik: Vrucht en blad
In de keuken
De aardbei is zeer geschikt in salades, als topping of in smoothies. Van het blad kan thee gezet worden. Je kan aardbeienblad drogen om het hele jaar door voor thee te gebruiken.
Gezondheid
10 Redenen Om Van Aardbeien Te Houden
De wilde bosaardbei heeft de meeste geneeskracht in zich. De gekweekte variant uit de supermarkt is weliswaar groter maar is aanzienlijk in kracht afgenomen. De (bos)aardbei bewijst haar diensten het meest bij artritis, reuma en jicht. Ze zit vol met vitaminen en mineralen.
Thee getrokken uit aardbeiblad helpt bij maag- en darmklachten en versterkt het immuunsysteem.
Aloë Vera; gebruik: Sap
Zie artikel 12 voordelen van Aloë Vera…
Adderwortel; gebruik: De gehele plant
In de keuken
De blaadjes kunnen in slamix gegeten worden.
Gezondheid
Aftreksel van adderwortel bij diarree, maagwandontsteking en aambeien. Gorgelen bij mond- en tandvleesproblemen en bij aften.
Akkerdistel; gebruik; Stengel, wortel, jong blad(zonder stekels)
In de keuken
Vroeger bekend als armelui’s voedsel. Geschilde stengel smaakt naar bleekselderij. De jonge stekeloze blaadjes kunnen gekookt, gebakken en in rauw de sla verwerkt worden. De rauwe wortels zijn ook eetbaar. En de bloemen zijn eetbaar en kunnen als decoratie gebruikt worden.
Gezondheid
Vooral gebruikt door fytotherapeuten bij leverschade en leververvetting.
Alantswortel; gebruik: wortel
In de keuken
Gesneden alantswortel is geschikt voor alantswortelthee
Gezondheid
Drijft vocht af en werkt heilzaam bij reumatische- en ademhalingsaandoeningen. In Alant wortel zit inuline. Inuline is een zoetstof die geschikt is voor diabetici.
Alsem; gebruik: Blad
In de keuken
Experimenteer niet met deze plant. Alsem is in grotere hoeveelheden giftig. Lang en intensief gebruik kan leiden tot verslaving, en kan hallucinaties opwekken.
Gezondheid
Wordt gebruikt in moxa-behandelingen tegen reuma – in warmte kompres bij reuma, als desinfectans. Er gaan ook geluiden op dat Alsem goed zou werken bij bepaalde soorten kanker. Een onjuiste dosering kan ook ongewenste effecten veroorzaken.
Anijs; gebruik: Zaden /vruchten en blad
Anijs was vroeger zo kostbaar, dat er zelfs belasting mee werd betaald. Egypte was één van de grootste exportlanden van anijs. Van oudsher staat het bekend om indigestie mee te bestrijden.
In de keuken
Bloem/zaad: Curry, tafelzuur, soep, thee, gebak. Blad: Salades, visgerechten en groentes.
Gezondheid
Thee tegen winderigheid en darmkrampen. (Steranijs is ongeschikt voor kinderen en zwangeren)
Kweken
Anijs is een éénjarige plant. Zaai de zaadjes in april in de volle grond. Na 3-4 weken komt het op. Hou 20 cm afstand aan.
Ashwaganda (Indiase Ginseng); Gebruik: Wortel en bladeren
In de keuken
Ashwagandha-wortel, melk en honing, voor het slapengaan genomen om een goede nachtrust te bevorderen. Gebruik hele macadamia-noten, gemengd met water tot een gladde en romige massa. Super snel en gemakkelijk. Voeg wat aromatische kruiden toe aan de mix – kaneel, kruidnagel en nootmuskaat, een halve vanilleboon, een snuifje zeezout en een hele dadel om te zoeten. Als je al het bovenstaande hebt gemengd, verwarm je het zachtjes op het fornuis voordat je het serveert.
Gezondheid
Vermindert stress en verlaagt het cortisol (stresshormoon) niveau, geeft meer energie, stabiliseert het bloedsuiker gehalte, gaat neuro-degeneratieve ziektes te lijf, heeft een ontstekingremmende werking, vermindert de groei van kankercellen, het kan depressies verminderen, vermeerdert het testosteron gehalte en vruchtbaarheid bij de man, het kan de spiermassa vergroten, verlaagd het cholestorol gehalte, verbetert het geheugen.
Hoe gebruik je Ashwagandha?
Lees ook: MS? Fibromyalgie? Of toch de ziekte van Lyme?
Basilicum; gebruik: Blad
Basilicum olie werd vroeger gebruikt om Griekse koningen mee te zalven. In Italië staat het bekend als “liefdeeskruid”.
Kweken
Basilicum houdt van warmte. Zaai in maart-april in de volle grond met een afstand van 30 cm. Het is een éénjarige plant.
In de keuken
In italiaanse gerechten; pasta, pizza, vermengt met gehakte olijven en knoflook, tomaten/mozarella salade. Gebruik het ook eens in een smoothie.
Zelf pesto maken: Pureer basilicum met parmazaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie. Of vervang de kaas voor gedroogde tomaatjes.
Gezondheid
Aftreksel/thee goed voor spijsvertering, tegen angst, goed voor concentratie. Het houdt de zuurbalans in het lichaam neutraal. Bij ademhalingsstoornissen, verkoudheden en stress. Basilicumthee gaat misselijkheid tegen. Het schijnt ook te helpen bij menstruatie- en darmkrampen.
(Zet een basilicum plantje uit de winkel op een schoteltje water)
Berkenblad; Gebruik: Blad
In de keuken
Zet thee van de bladeren
Gezondheid
Werkt bloedzuiverend en reinigd de lever. Goed bij alle reumatische klachten. Werkt vochtafdrijvend bij zwellingen. Ook goed te gebruiken als kompres.
Bernagie; gebruik: Bloem en blad
Bernagie, ook wel Borage genoemd werd door de kruisvaarders vanuit het oosten meegenomen. De smaak lijkt op komkommer.
Kweken
Zaaitijd is van maart to september, de hele zomer door. Bernagie wordt wel een meter hoog en is een éénjarige plant.
In de keuken
Bloem: In salades, geconfeit of taart
Blad: In salades, met name vruchtensalades, yoghurt, zachte kaas, in ravioli, witte kool en witte bonen, bij bieten, snij- en sperziebonen.
Gezondheid
Blad: Rijk aan mineralen bij een zoutloos dieet. Kompress met papje verzacht ontstekingen
Bieslook; gebruik: Stengels
Bieslook is het kleine zusje van de ui en is veel fijner van smaak. Bieslook werd vroeger gebruikt als tegengif bij vergiftigingen, maar ook als bloedstelpend middel.
Kweken
Bieslook kan het hele jaar door heel goed in een pot gekweekt worden.
In de keuken
Salades, soepen, kaasdips, kruidenboter, pastas, garnering, vis- en vleesgerechten, aardappelpuree, salades, ei gerechten en kaasbereiding.
Tip: Snijdt de bieslook fijn en vries in in plastic flesjes met brede dop. Je knijpt er zo makkelijk de juiste hoeveelheid uit.
Gezondheid
Bevordering van de eetlust
Bonenkruid; gebruik: Blad en bloesem
In het oude Griekenland was bonenkruid altijd te vinden in de buurt van bijenkorven. Het geeft honing een zoet en geurig karakter.
Kweken
Je kunt bonenkruid overhouden, maar de nieuw gezaaide plantjes zijn smakelijker en geuriger. Oogst het voor de zaaivorming. Laat een paar plantjes staan om nieuw zaad te oogsten.
In de keuken
Blad: Koken met bonen, wordt gebruikt in salami, soepen en sauzen, smaakt fijn peperachtig, en past goed in een zoutloos dieet
Gezondheid
Bloesem: aftreksel/thee antiseptisch gorgelmiddel
Blad: Fijn gehakt op insectenbeten
Bramen; gebruik: Vruchten en blad
In de keuken
Blad is te gebruiken als thee. De vrucht doet het goed als topping, in smoothies en in salades.
Gezondheid
Helpt mee om afvalstoffen te verdrijven en is goed tegen diarree. Het versterkt je weerstand en werkt ontstekingremmend. Bramenblad is goed voor de blaas en de nieren en is rijk aan vitamine A en C.
Brandnetel; gebruik: Jong blad en toppen
In de keuken
puree van maken (net als spinazie a la crème), gedroogd als heilzame thee. Gesmoord in de olie of fijngesneden door een omelet.
Gezondheid
Sterk ontstekingsremmend, bacterie werend, zuiverend voor het gehele lichaam, zowel bij inwendig als bij uitwendig gebruik, vochtafdrijvend, heilzaam bij opgebouwd urinezuur bij artritis, jicht of vochtophoping bij zwellingen, goed voor lever en nieren, kan bij inwendig gebruik allergieën verminderen. Ook de huid vaart wel bij brandnetel, bv. acne, prosiasis, brandwonden, steenpuisten, eczeem en huiduitslag. Op een steenpuist kun je een theezakje leggen van brandnetelthee.
*Als je overgevoelig bent voor histamine kun je het gebruik van brandnetel beter vermijden.
Lees ook Natuurlijke thee tegen hoesten…
Citroengras; Gebruik: Stengels
In de keuken
Ook wel Sereh genoemd. Heerlijk in Aziatische gerechten. De kern van de stengel wordt gebruikt voor thee en meegekookt in rijsttafel gerechten. Het geeft een frisse smaak.
Gezondheid
Helpt bij een prikkelbare dikke darm en is goed bij griep en verkoudheid. Door de ontstekingremmende eigenschappen kan het helpen bij bacteriële ontstekingen. Citroengras is effectief tegen jeuk.
Citroenmellisse; Gebruik: Blad
In Arabische landen zeggen ze: “Thee van Citroenmelisse brengt geluk en vrolijkheid in het hart”
Kweken
Zaai in de volle grond. Citroenmelisse is een blijver en zal elk jaar weer terugkomen.
In de keuken
Als thee te gebruiken. Jonge blaadjes in de salade. Lekker bij visgerechten en omelet. Ook leuk als eetbare versiering op toetjes.
Gezondheid
Werkt ontspannend op het gehele lichaam. Helpt je bij het verbeteren van je geheugen en concentratie vermogen. Is goed voor een gezonde en ontspannen nachtrust. Hét kruid bij verdriet, rouw, nervositeit en stress. Tevens een geweldige plant voor bijen, terwijl ze andere hinderlijke insecten op afstand houdt.
Citroenverbena; gebruik: Blad
In de keuken
Vruchtenpudding, inmaken, appelgelei
Gezondheid
Tegen verstopte neus, verbeteren spijsvertering, maagkrampen, misselijkheid en hartkloppingen. Kan maag irritatie veroorzaken.
Dille; gebruik: Zaad en blaadjes
Dille ruikt sterk en werd vroeger wel als luchtverfrisser gebruikt om de stank in de huizen te verjagen.
Kweken
Dille wordt hoger dan een meter en wordt gezaaid van april tot juni.
In de keuken
Soepen, visgerechten, inmaken, kool, kruidenboter, salades, hachee en goulash.
Gezondheid
250ml kokend water met 15gr gekneusd dillezaad. Spijsvertering, winderigheid, hik, maagkrampen, slapenloosheid, kolieken. 1 eetl. voor volwassenen, 1 theel. voor kinderen <10.
Dovenetel; gebruik: Blad en bloemen
In de keuken
Kook als spinazie.
Gezondheid
Thee van de gedroogde bloemen werkt samentrekkend bij menstruatie problemen.
Dragon; gebruik: Blad en wortel
De naam “Dragon” komt van het Griekse woord Drakon, wat “Draak” betekent. Vermoedelijk heeft het kruid haar naam te danken aan het enorme wortelstelsel. Het is een meerjarige woekeraar.
Kweken
De Dragon plant wordt wel 2m hoog en het is raadzaam om in een speciekuip te zaaien.
In de keuken
Blad: In kruidenazijn, bearnaise saus, Hollandaise saus, avocadoschotels, visgerechten
Gezondheid
Blad: Aftreksel is rijk aan vitamine A en C. Goed voor de spijsvertering.
Wortel: Kauwen tegen kiespijn.
Duizendblad; gebruik: Blad
In de keuken
Salades en kaasdips, licht perperachtig
Gezondheid
Kauw op vers blad tegen kiespijn, trek thee voor spijsverteringsklachten, menstruatieklachten en tegen verkoudheid. Overmatig gebruik kan de huid gevoeliger maken voor licht.
Engelenwortel; gebruik: Blad
In de keuken
Gehakt blad samen met munt in mayonaise
Gezondheid
Thee van het blad bij winderigheid.
Gember; gebruik: Wortel/knol
In de keuken
Vleesschotels, sauzen, wortels, brood
Gezondheid
Goed voor spijsvertering, bij reumatische pijnen, keelpijn
Lees ook Natuurlijke thee tegen hoesten…
Goudsbloem; gebruik: Bloem
In de keuken
Bloemblaadjes in rijst, vis, soepen, zachte kaas, yoghurt, kruidenboter, omelet
Gezondheid
Aftreksel/thee goed voor spijsvertering en aanmaak van gal (nuttig voor alcoholisten) Antiseptisch in zalf bij doorligwonden
Heemst; gebruik: Wortel, zaad, bloem
In de keuken
Zaad, bloem en blad in salades.
Gezondheid
Aftreksel/thee tegen hoesten, diarree, slapenloosheid, tandontsteking.
Heermoes; gebruik: stengels
In de keuken
Maak klaar als asperges met een sausje. Gebruik alleen de jonge plantjes. Als kruidenthee.
Gezondheid
Goed bij aderverkalking en voor hart en bloedvaten. Heermoes heeft ontstekingsremmende, verzachtende en pijnstillende werking. Als kompres op wonden.
Herderstasje; gebruik: Blad en bloemen
Gebruik de jonge blaadjes in de soep of salade.
Gezondheid
Het herderstasje zit boordevol vitaminen en mineralen en is eigenlijk goed voor alles wat met het bloed te maken heeft. Van spataderen tot bloedend tandvlees.
Japanse Duizendknoop; gebruik: Stengel
In de keuken
Als de plant net ontspuit kun je de jonge stengels gebruiken voor jam. Koken als rabarber met suiker en een stokje kaneel. Daarna gaat het door de zeef om de vezels te verwijderen.
Gezondheid
Bevat resveratrol wat ontstekingremmend werkt.
Kamille; gebruik: Bloem en blad
In de keuken
Thee van bloemen werkt rustgevend
Gezondheid
Gorgelen bij keelpijn, kompres bij zonnebrand, alle huidproblemen
Lees ook Natuurlijke thee tegen hoesten…
Kaneel; gebruik: Schors
Zie artikel Het vergeten medicijn honing met kaneel…
Karwij; gebruik: Zaad
Karwei, ook wel Kummel genoemd voorzag vroeger de Romeinse legers van de broodnodige vitamine C
Kweken
Zaai van maart tot juni, de Karweiplant is winterhard. Opkweken in een kas of onder glas, pas de volgende zomer kun je zaadjes oogsten.
In de keuken
Vlees en stoofpotten, bij kool vermindert het de koollucht, soepen, brood, cake, gebakken appels, kaas
Gezondheid
Aftreksel/thee voor de spijsvertering, kauwen op rauw zaak voor frisse adem, tegen winderigheid
Kervel; gebruik: Blad en zaad
Kweken
Kervel wordt 60cm hoog. Oogsten voor de bloei. Kan goed op een balkon in een bak.
In de keuken
Blad: Salades, soepen, sauzen, visgerechten en eierschotels, maar is ook te bereiden als groenten zoals spinazie.
Zaad: Salades, appeltaart, gebak.
Gezondheid
Blad: Eet rauw bij vitamine C gebrek, verminderd slijmvliesontstekingen, verbeterd de circulatie, bij leverklachten.
Kleefkruid; gebruik: Toppen voor de bloei
In de keuken
Even koken, zeven en het groentesap ervan drinken. Als groente smaakt het naar witlof, een beetje bitter.
Gezondheid
Werks zeer sterk ontgiftend. Maak een kompres bij huidaandoening.
Knoflook; gebruik: Knol
Zie artikel Kan je teveel knoflook eten?…
Koriander; gebruik: Zaad
Koriander wordt in de Indonesische keuken Ketoembar genoemd.
Kweken
Als de zaden onrijp zijn ruiken ze zeer onaangenaam. Zaaien in april. Het is een éénjarige plant.
In de keuken
Tomatenschotels, chutney, ratatouille, kerryschotels, soepen, sauzen, groenten, kapucijners en tuinbonen.
Gezondheid
Als thee voor apperatief voor goede spijsvertering, in zalf voor pijnlijke reuma en spieren, nervositeit
Kruidnagel; gebruik: Bloem
In de keuken
Vleesgerechten, soepen
Gezondheid
Kauwen op kruidnagel bij kiespijn, antiseptisch, desinfecterend, pijnverzachtend, insectenwerend
(Mieren gaan ervan op de loop)
Lees ook Kauwen op kruidnagel tegen keelpijn…
Kruizemunt
Kruizemunt is de milde variant van Pepermunt
Kweken
Uit de zon op een vochtige bodem. Het is een meerjarige plant en makkelijk te scheuren.
In de keuken
Muntsaus, Kruizemunt meekoken met koolsoorten, aardappelgerechten en bij groenten zoals wortels, snijbonen en doperwten
Gezondheid
Bevat veel vitamine A en C, goed bij hoofdpijn, migraine, maag- en darmklachten.
Lavas; gebruik: Zaad, blad, stengel, wortel
De Maggiplant wordt ook wel lavas genoemd en komt van oorsprong uit het Middellandse zee gebied.
Kweken
Het is een makkelijke vaste plant die je kunt scheuren en wel 2m hoog kan worden.
In de keuken
Zaad: in brood, pastei, salades, aardappelpuree, rijst
Blad: Lavassoep, stoofpotten, salades
Stengel: Stomen en serveren met witte saus, stoofpotten, soepen
Wortel: Koken of inmaken in’t zuur
Gezondheid
Aftreksel/thee van zaad, blad en wortel bij moeilijk urineren.
Niet gebruiken als nierpatient of in de zwangerschap.
Gedistileerd lavaswater zou helpen tegen vermoeide ogen en sproeten verbleken.
Laurier; gebruik: Blad
In de keuken
Stoofpotten, soepen sauzen, paté, kerrieschotels
Gezondheid
Aftreksel/thee goed voor de spijsvertering
Lievevrouwebedstro
Volgens overleveringen dankt dit kruid haar naam Aan Maria en baby Jezus, die het gebruikten als bedstro.
Kweken
Koop een plantje, zaaien duurt een jaar voordat er iets opkomt.
In de keuken
In bowl en vruchtensalades. Brouwers gebruiken het ook wel als aroma in wijnen en likeuren.
Gezondheid
Vul je kussen ermee bij verkoudheid. Thee zou helpen bij menstruatiepijnen, overgangsklachten en baarmoederkrampen.
Madeliefje; gebruik: Blad, wortel
In de keuken
Wilde madeliefjes zijn eetbaar. Die je in het tuincentrum koopt niet. De jonge blaadjes kunnen in de slaschotel.
Gezondheid
Eerste hulp plantje van moeder natuur. Kauw op de blaadjes bij mondzweren. Maar werkt ook als je ze uitkauwt en op een huidwond legt. Zet er thee van. Heilzaam bij artritis en reuma. Een aftreksel van de wortel kan eczeem verlichten.
Marjolein: gebruik; Blad
In de keuken
Salades, soepen, vleesgerechten
Gezondheid
Hogebloeddruk, slapeloosheid, spanning, verkoudheid, hoofdpijn
Mierikswortel; gebruik: Blad en wortel
In de keuken
Wortel: Voor mierikswortelsaus, bij vis, koolsalade, dipsaus.
Blad: Fijn gehakt in hondenvoer tegen wormen.
Gezondheid
Geraspte wortel bij stijve spieren, reuma en ischias
Marjolein; gebruik: Jonge stengeltoppen
De vreugde uit de bergen, als Marjolein op een graf groeit is de dode gezegend.
Kweken
Zaaien in april-mei in pot, op balkon of in de vollegrond maar het liefst wel zonnig.
In de keuken
Past in een Bouquet garni, in tomaten gerechten en salades. Gebruik met mate, Marjolein kan snel overheersen.
Gezondheid
Marjolein in het badwater zou verdriet verdrijven.
Mierikswortel; gebruik: Wortel en jonge blaadjes
Het is niet zeker waar de oorsprong van Mierikswortel ligt, het groeit in het wild van Azië tot in IJsland.
Kweken
Zaaien of zijwortels verplaatsen. Het is een winterharde vaste plant.
In de keuken
Rasp Mierikswortel door de mayonaise. Ook in een sausje voor vlees is het een lekkere smaakmaker.
Gezondheid
Mierikswortel werkt antibacterieel, schimmelwerend, slijmoplossend, urine-afdrijvend, ze versterkt het immuunsysteem en is goed voor de bloedcirculatie. Gebruik Mierikswortel altijd vers voor de beste werking
Mosterd; gebruik: Zaad
In de keuken
Mosterdsaus van gemalen zaad, conserveermiddel bij inmaak in’t zuur, in mayonaise
Gezondheid
In voetenbad bij verkoudheid
Munt; gebruik: Blad
In de keuken
Sauzen, chocolade desserts, bij nieuwe aardappelen, fruitsalades, punches
Gezondheid
Aftreksel/thee bij verkoudheid en griep, koude thee tegen hikken, met gedrenkte muntbladeren masseren bij migraine
Lees ook Natuurlijke thee tegen hoesten…
Oregano; gebruik: Jonge planten toppen
Oregano is bij ons ook wel bekent onder de naam Majoraan of wilde marjolein en werd in vroeger tijden gebruikt als strooikruid in ziekenhuizen wegens de antiseptische eigenschappen.
Kweken
Onder de juiste omstandigheden kan Oregano de winter overleven. Zaaien onder glas in april en uitplanten eind mei.
In de keuken
Wordt veel in de Italiaanse keuken gebruikt in tomaten sausen. Het is vrij dominant dus gebruik met mate.
Gezondheid
Oregano is rijk aan vitamines en anti-oxydanten en draagt bij aan een algehele goede gezondheid.
Paardenbloem; gebruik: Blad en wortel
In de keuken
Blad: Salades, gebruik jonge blaadjes, op een sandwich
Wortel: Als koffie surrogaat, in de oven drogen (middelmatige temperatuur, licht verschroeid) maak een aftreksel
Gezondheid
Aftreksel/thee van de wortels, bladeren en de lintbloemen is ontgiftend, bloedzuiverend en urinedrijvend en bevordert het herstel van lever en galfunctie, anti-reumatisch, tegen zweren in de urineleider
Lees ook Natuurlijke thee tegen hoesten…
Perzikkruid; gebruik: Blad
In de keuken
Jong blad kan in de sla, oudere blaadjes als groente kort koken of bakken.
Gezondheid
Trek thee van het perzikkruid eventueel samen met selderie en munt en neem elk uur een eetlepel bij nierkwalen, nierstenen, aambeien of maagproblemen.
Pepermunt; gebruik: Blad
Kweken
Pepermunt houdt van schaduw en vocht. Je kunt pepermunt scheuren.
In de keuken
In kruidenazijn, salades, bij worteltjes. Trek thee van een vers takje met wat citroensap.
Gezondheid
Prima bij verkoudheden, hoofdpijn en migraine.
Peterselie; gebruik: Blad en wortel
Kweken
Zaai van maart-augustus in de volle grond, bakken of potten. Peterselie is een éénjarige plant.
In de keuken
Salades, sandwich, eiergerechten, soepen, vis, gekookte aardappelen, wortels, sauzen
Gezondheid
Kauwen voor frisse adem, antiseptisch in papje op wonden en insectenbeten
Lees ook Waarom is peterselie goed voor fibromyalgie?…
Pimpernel (grote); gebruik: Jonge blaadjes
Pimpernel is familie van de roos. In de oudheid gebruikten ze pimpernel als geneesmiddel tegen de pest. Het ging door het bier en de wijn om het lichaam schoon te houden.
Kweken
Pimpernel is een winterharde overblijver. Bij drogen verliest het veel smaak, liever invriezen.
In de keuken
Veel gebruikt in zure sauzen, slasauzen, kruidenazijn en vinegrettes.
Gezondheid
Een afkooksel van pimpernel zou heilzaam werken op inwendige bloedingen door de samentrekkende, antibacteriële en ontstekingswerende werking.
Rozemarijn; gebruik: Bloem en blad
Rozemarijn komt uit Zuid-Europa en wordt van oudsher gebruikt in parfums, medicijnen en voedsel
Kweken
Rozemarijn is een vaste plant. Zaai in april. Je kunt het hele jaar oogsten van deze plant.
In de keuken
Bloem: Versiering op salades, konfijten voor garnering, smoothies
Blad: Vleesgerechten, gebakken aardappelen, kruidenboter
Gezondheid
Blad: Helpt bij vertering van vetten, bloedsomloop, aftreksel/thee als mondspoelwater
Salie; gebruik: Bloem en blad
Volgens de overleveringen is Salie goed voor alles. Het wordt “de lamp des levens” genoemd. “Hoe kan iemand die Salie in de tuin heeft sterven?”
Kweken
Salie is een dankbare bewoner van je tuin en is winterhard. Zaai in april.
In de keuken
Bloem: In salades, aftreksel/thee. Blad in soepen en stoofschotels. Past ook prima in tomaten gerechten.
Gezondheid
Anti schimmel en bevat oestrogenen, aftreksel/thee goed voor spijsvertering, zenuwen en bloedvaten, vermindert zweten, bij menstruatie en menopauze, verstevigt celweefsel
Saliemelk: Verwarm de koude melk met een paar blaadjes salie, zodra de melk kookt haal je de blaadjes eruit. Drink de melk warm.
Selderij; gebruik: Zaad, blad en stengel
We kennen 3 soorten, snijselderij, knolselderij en bleek selderij
Kweken
Zaaien van maart tot juni in pot of bak, of koop een plantje.
In de keuken
Blad en stengel: Soepen, stoofschotels, sauzen, bij wortelen, prei en sperzieboontjes, smaakmaker bij zoutloos dieët. Ook lekker in de bami en de nasi.
Gezondheid
Zaad: Koken tegen winderigheid, bij sommige nierkwalen.
Blad: Als thee, positief voor diabetici, vochtafdrijvend.
Tijm; gebruik: Blad
Kweken
Tijm is een beperkt winterharde plant. Het moet niet te koud worden. Tijm houdt van zon. Zaaien in mei.
In de keuken
Bouillon, marinades, sauzen, soepen
Gezondheid
Aftreksel/thee tegen kater, hoesten, keelpijn, slapeloosheid, goed voor de bloedsomloop, stimuleert aanmaak van witte bloedcellen
Lees ook Natuurlijke thee tegen hoesten…
Venkel; gebruik: Zaad, blad, stengel, bol
Kweken
Snijd de venkel regelmatig af. Venkel houdt van veel zon. ‘s Winters in huis overhouden. Maart-april is de zaaitijd.
In de keuken
Zaad: in visschotels, brood, salades
Blad: Salades, groenten, soepen
Stengel: in salades
Bol: Geraspt op toast of brood, gekookt als groenten
Gezondheid
Zaad: Aftreksel/thee werkt sterk ontgiftend, bevordert de spijsvertering
Lees ook Natuurlijke thee tegen hoesten…
Vergeetmenietje; gebruik: Bloem, blad
In de keuken
Bloemen als decoratie
Gezondheid
Heeft haar strepen verdient bij TBC. Zet thee van de bloemen en het blad.
Vogelmuur
In de keuken
In de sla of kruidenboter verwerken of in een smoothy. Ook in rijst of pasta’s te gebruiken.
Gezondheid
Werkt vochtafdrijvend en is goed voor blaas en nieren
Vrouwenmantel; gebruik: Groen
In de keuken
Kruiden salades, licht bitter van smaak
Gezondheid
Aftreksel/thee voor en na de bevalling voor het samentrekken van de baarmoeder en reguleren van de cycles
Weegbree grote; gebruik: Blad
In de keuken
Kook de jonge blaadjes als spinazie.
Gezondheid
Trek er thee van bij verkoudheid en bronchitis.
Weegbree smalle; gebruik: Blad
In de keuken
Salades, op boterham met tomaat, strooi wat over de soep, als spinazie
Gezondheid
Heeft een wondhelend, ontstekingswerend, bloedstelpend, infectiewerend en antibacterieel, jeukwerende en schimmelwerende werking. Bij insectenbeten, blaren, schaafwonden, bloedende wonden, allergische huidaandoeningen, splinters.
Aftreksel/thee (zet als groene thee – max 80°C) gorgelen bij keelpijn, spoelen bij kiespijn, gekneusd blad in oor bij oorpijn
Witte klaver; gebruik: Blad en bloem
In de keuken
Zet thee van de gedroogde bloemetjes en de jonge blaadjes kun je stoven of in de salade gebruiken.
Gezondheid
Werkt ontspannend bij stress
Zevenblad; gebruik: Blad
In de keuken
Als salade of als spinazie
Gezondheid
Goed voor de nieren en is urine afdrijvend, rustgevend, licht laxerend
Zilverschoon; gebruik: wortel
In de keuken
Je kunt hem koken, bakken, wokken en rauw eten.
Gezondheid
Neem poeders, tincturen en/of extracten alleen onder begeleiding van een arts of therapeut. Werkt ontstekingremmend en krampwerend.
Zonnebloem; gebruik: Pitten
Zie artikel Zonnebloem pitten als vleesvervanger…
Zuring; gebruik: Blad
In de keuken
Salades, koken als spinazie (kookvocht halverwege verversen/minder zuur) soepen, omeletten, vleesschotels, in groene sauzen
Gezondheid
Aftreksel/thee bij nier en leverkwalen, bij mondzweren, papje op steenpuisten en ontstoken wonden.
Biologische Kruiden & Specerijen Per Post