Loes Knetsch ¢
UV zonnestraling uitgelegd
Te veel ultraviolette straling (UV) van de zon kan je DNA in je huid beschadigen en kan huidkanker veroorzaken. In 9 van de 10 gevallen kan dit voorkomen worden door je goed tegen de zon te beschermen of de zon te vermijden. Door jezelf elk jaar bloot te stellen aan de zon en een zonnebrand op te lopen, neemt het risico op huidkanker toe.
Wat is (UV) Ultra Violette straling?
Er bereiken 2 soorten straling van de zon de aarde, de derde wordt geblokkeerd.
( Er zijn er meer, dat loopt van nabij ultraviolette- tot extreem ultra violette straling, die laat ik even voor wat het is. Lees meer op Wiki.)
UVA – deze dringt diep in de huid en verouderd de huid maar is niet de oorzaak van zonnebrand.
UVB – deze straling veroorzaakt zonnebrand.
UVC – deze straling is het gevaarlijkst, maar wordt door de ozonlaag geblokkeerd.
Zelfs op een bewolkte dag kunnen de UV stralingen je bereiken, ze zijn er maar je voelt ze niet.
Hoe veroorzaken UV stralingen huidkanker?
Teveel UV straling kan het DNA in de huid beschadigen. Dit gebeurd niet zomaar ineens maar het bouwt langzaam op door de jaren heen. Net zo goed als je van één sigaret geen longkanker krijgt, krijg je van een dagje zonnen ook geen huidkanker. Het is goed om te bedenken dat je niet alleen in je zomervakantie blootgesteld wordt aan de UV straling, maar een dagelijkse dosis binnen krijgt. Met name op grote zandvlaktes of in de sneeuw wordt de UV versterkt door de reflectie.
Wat is zonnebrand?
Wanneer je huid teveel UV straling krijgt, met name UVB, dan gaat je huid daarop reageren. De huid probeert de schade te beperken en stoot de beschadigde cellen af. Je gaat in rap tempo vervellen. Een keertje verbranden betekent echter niet dat je een melanoom gaat ontwikkelen, maar brengt je wel een beetje dichterbij de kans dat je uiteindelijk huidkanker krijgt.
Hoe gedraagt huidkanker zich?
Een melanoom (huidkanker) kan soms door de huidlagen heen het lichaam ingroeien. Als een tumor door de wand van een bloed- of lymfevat groeit, kunnen kankercellen zich verspreiden naar andere delen van je lichaam. Huidkanker is meestal gemakkelijker en succesvol te behandelen wanneer het in een vroeg stadium wordt ontdekt. Voordat het zich dieper in het lichaam gaat verspreiden.
Wat is UVC straling?
De ozonlaag beschermt ons tegen de UVC straling daardoor is deze straling wat de aarde bereikt, nihil. The 3 beamings work on different frequencies. UVA (320-400 nm), UVB (290-320 nm), UVC (220-290 nm). We hebben UVA en UVB straling nodig om onze huid in staat te stellen vitamine D aan te maken. En alleen een “teveel” aan deze straling brengt ons in de problemen. Zolang we het voor elkaar weten te krijgen om de ozonlaag intact te houden, is de UVC straling van de zon onschadelijk voor ons.
Acda & the Munnik – Het regent zonnestralen
Hoe gebruiken we kunstmatig UV licht?
Geld – Bij de kassa wordt ons geld regelmatig gescant op valsheid, m.b.v. UV licht.
Medisch – Bacteriën kunnen het niet verdragen, een behandeling met UV licht zorgt ervoor dat ze vernietigd worden. Ook bepaalde huidziekten kunnen verminderen met een UV behandeling. Het wordt ook ingezet voor het steriliseren van apparatuur.
Water – Omdat baterieën niet tegen UV licht kunnen, zijn er ook apparaatjes op de markt om water te zuiveren d.m.v. UV licht.
Misdaad – Je ziet het wel in politie series, om m.b.v. UV licht lichaamsvloeistoffen te detecteren.
Licht – De welbekende TL balk, het blacklight in de discotheek en de UV-led lampen. Die werken door een mengsel te ontsteken waardoor UV licht ontstaat.
Zonnebanken – Dit heeft geen uitleg nodig, denk ik:)
Tandarts – Voor het drogen van vullingen gebruikt de tandarts vaak een lichtje, dat is UV licht.
Voedsel – In de voedingsindustrie wordt UV licht gebruikt om bacteriën en schimmels te doden.
Productie – Bij de productie van materialen wordt UV licht vaak gebruikt voor het drogen van lijm- en vulstoffen.
Fotografie – Als speciale belichting en met behulp van speciale filters en lenzen kun je prachtige foto’s maken.
Voedsel wat je kan beschermen tegen schadelijk UV invloeden
Wortelen – Wortelen bevatten veel beta-caroteen en zijn echte bommetjes met anti-oxidanten en vitaminen die je ogen en huid beschermen tegen invloeden van de zon.
Tomaten – Tomaten zitten vol met lycopeen en flavanolen en vergoten je bescherming tegen UV straling.
Olijfolie – Olijfolie is rijk aan vitamine E en bevat omega 3. Vitamine E staat al zolang men weet bovenaan de lijst voor huidbescherming. Natuurlijk hoort ook een visje tot de leveranciers van omega vetten.
Sojaproducten – Ook de sojaboon bevat veel vitamine E en is daarom ook goed om het risico te verminderen.
Groene groenten – Hoe groener, hoe beter. Zij zijn goed om vrije radicalen te bestrijden. Zoek daarom de groenste (ijsberg) sla uit en eet deze in combinatie met olijfolie en tomaatjes. Ook broccolli behoort to één van de grote beschermers.
Fruit – Fruit bevat veel vitamine C, en vitamine C staat erom bekent dat het de cellen een beschermlaagje biedt. Zomerkoninkjes (aardbeien), kiwi en sinaasappelen bevatten meer vitamine C dan andere soorten fruit. Een als je voor een appel kiest, neem dan de roodste die je kunt vinden. Ook watermeloen is rijk aan lycopeen, vitamine A en C.
Groene thee – Groene thee, evenals zwarte thee, bevat veel polyfenolen die beschermen tegen UV-straling. Sommigen gebruiken ook theezakjes op de huid om zonnebrandpijn te verlichten.
Noten & zaden – Amandelen, zonnebloempitten en pistache wil ik graag apart noemen wegens hun rijkdom aan vitamine E. Een handje vol per dag biedt al de nodige bescherming.
Zonnebrand crême
Begin in het voorjaar, wanneer je huid nog vers is, met een nieuwe tube of fles zonnebrand van minimaal 30 UV bescherming. De beschermingsfactor neemt namelijk af hoe langer je de zonnebrand crême in gebruik hebt.
Beschermingsfactor 30 – Eerste half jaar, na opening van de fles.
Beschermingsfactor 15 – Na een half jaar loopt de factor terug naar factor 15.
Beschermingsfactor 7,5 – Een tube of flesje wat langer dan een jaar in gebruik is geeft nog maar factor 7,5 bescherming.
Beschermingsfactor <3,25 – Elke geopende fles van 2 jaar of ouder is gedegradeerd tot een normale huidlotion en beschermt je niet meer tegen UV straling.
Zoals elk product, heeft zonnebrand crême ook een houdbaarheidsdatum, niet alleen de werking neemt af, het kan ook bederven.
Welke beschermingsfactor heb je nodig?
Naast een goede zonnebril om je ogen te beschermen, zijn er veel verschillende zonnebrand crêmes op de markt. Welke wordt nou precies aanbevolen voor jou, babies of oude mensen? Ga er van uit dat hoe donkerder je huid is, des te lager de beschermingsfactor kan zijn, en hoe dunner de huid is, des te hoger de beschermingsfactor moet zijn. Nb. babies <6 maanden moeten niet blootgesteld worden aan de zon en ook niet zonder overleg met een arts worden ingesmeerd met anti-zonnebrand product.
Een BF van 15 beschermt je 15 x langer tegen de invloed van UV stralen en bf 30 geeft 30 x langer bescherming.
Zonnebrand crême in de winter
Ook in de winterperiode wordt je blootgesteld aan UV straling, niet zo heftig als in de zomermaanden, maar toch. Mensen die op wintersport gaan kunnen dit bevestigen. Zij gebruiken een speciale zonnebril tegen de straling die de witte sneeuw reflecteert op de ogen. Een de meeste mensen keren ook terug met een heel gezond kleurtje. En hoewel je hier in Nederland niet zo snel zal denken dat je in de winter verbrand, de UV straling is hier ook actief ook al voel je hem niet. Hoewel het wel minder effect heeft dan in de besneeuwde bergen, zou je toch in overweging kunnen nemen om ook tijdens de winterdagen beschermende maatregelen te nemen.
Welke zonnebrand?
Er zijn ongelofelijk veel soorten op de markt, met evenzoveel verschillende ingrediënten. We kunnen ervan uit gaan dat de producten die worden verkocht op de Nederlandse markt allemaal voldoen aan de eisen die mogen worden gesteld aan de doeltreffendheid van het blokkeren van de UV straling. Dan wordt het kiezen tussen een dure of een goedkope. Of tussen een natuurlijke of een chemische. Dat is maar net hoe je tegen dit soort zaken aankijkt. Daar is iedereen vrij in, gelukkig 🙂
Ik kies er zelf voor om mijn producten bij Forever Living Products te bestellen. Zij staan garant voor puur natuurlijke producten die niet gestest zijn op dieren. De producten zijn halal en koosjer. Hoe dan ook, wat voor overtuiging je ook hebt, hier kun je rustig bestellen. De producten van FLP zijn alleen via internet te bestellen of via geregistreerde distributeurs, het is niet in een winkel te koop.
Andere interessante posten op deze website