Loes Knetsch ©
Kun je niet naar je werk? Scholen gesloten? Bezorgd over geld? Thuiswerken met kinderen om je heen, hoe dan? En nu, met de avondklok, wordt het er ook niet echt vrolijker op. Het is normaal dat jij je gestrest en overweldigd voelt. De sluiting van de school is ook een kans om betere relaties op te bouwen met onze kinderen en tieners. Een-op-een tijd is gratis en leuk en zorgt voor positief ouderschap. Het zorgt ervoor dat kinderen zich geliefd en veilig voelen en laat zien dat ze belangrijk zijn. Maak tijd vrij voor elk kind. Het hoeft maar 20 minuten zijn, of langer – dat is geheel aan jezelf. Het kan elke dag op hetzelfde tijdstip zijn en je kinderen kunnen er naar uitkijken. Schakel de tv en telefoon uit. Dit is virusvrije tijd!
Covid 19 Tips Voor Positief Ouderschap
Niet alleen lichamelijke gezondheid is belangrijk. Ook lekker in je vel zitten op geestelijk niveau is belangrijk. Als we kijken naar geestelijke gezondheid en lichamelijke gezondheid, moeten de twee niet als gescheiden worden beschouwd. Een slechte lichamelijke gezondheid kan leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische problemen. Evenzo kan een slechte geestelijke gezondheid een negatieve invloed hebben op de lichamelijke gezondheid, wat leidt tot een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen.
Het zit allemaal in de boodschap
Zin om te schreeuwen? Gun jezelf een pauze van 10 seconden. Adem vijf keer langzaam in en uit. Probeer dan op een rustiger manier te reageren. Schreeuwen maakt de sfeer er niet beter op. Het maak jou en hen meer gestrest en bozer. Trek de aandacht van je kind door hun naam te gebruiken. Spreek met rustige stem. Prijs je kinderen als ze zich goed gedragen. Ze laten het misschien niet zien, maar je zult zien dat ze dat goede ding weer gaan doen. Het stelt hen ook gerust dat je het opmerkt en dat je om hen geeft.
Leid je kind af
Vang slecht gedrag vroegtijdig op en leid de aandacht van je kinderen om van slecht naar goed gedrag. Stop ze voordat het begint! Wanneer ze rusteloos beginnen te worden, kun je ze ergens mee afleiden: “Kom, laten we een spelletje spelen samen.”
Blijf realistisch
Kan je kind echt doen wat je vraagt van hen? Het is erg moeilijk voor een kind om de hele dag stil te zijn. Daar kun je afspraken over maken en herrietijd instellen. Belangrijk is dat je afspraken maakt dat ze zich stil houden gedurende een telefoongesprek van 15 minuten. Verwacht niet dat je kind dit een uur volhoudt. Neem daarom ruime (herrie) pauzes tussen telefoongesprekken.
Help je tiener verbonden te blijven
Vooral tieners moeten de mogelijkheid hebben om met hun vrienden te communiceren. Help je tiener verbinding te maken via sociale media. Dit is iets wat je ook samen kunt doen. Denk ook eens aan offline activiteiten, zoals ouderwets een brief of kaartje sturen.
Creëer een flexibele maar consistente dagelijkse routine
Maak een schema voor jou en je kinderen voor gestructureerde activiteiten en vrije tijd. Dit kan kinderen helpen zich veiliger te voelen en zich beter te gedragen. Kinderen of tieners kunnen helpen bij het plannen van de routine voor de dag – zoals het maken van een schoolrooster. Kinderen zullen het schema beter volgen als ze helpen om het te maken. Neem elke dag lichaamsbeweging op – dit helpt bij stress en kinderen met veel energie in huis. Slaap voldoende en neem wat extra vitamine D.
Onderwijs je kind over de Corona situatie
Maak samen met je kind een 1,5m doos van karton, en laat in de praktijk zien hoeveel 1,5m precies is. Dat is belangrijk wanneer je kind, als dit mogelijk is in jouw dorp of stad, buiten gaat spelen. Luister ook naar de suggesties van je kind, hun manier van denken en oplossingen kunnen je verbazen. Laat je kind vrijuit praten. Stel ze open vragen en ontdek hoeveel ze al weten. Beantwoord hun vragen altijd naar waarheid. Bedenk hoe oud je kind is en hoeveel ze kunnen begrijpen. Je kind kan bang of verward zijn. Geef ze de ruimte om te delen hoe ze zich voelen en hen te laten weten dat jij er bent voor hen.
Helden geen pestkoppen
Leg uit dat COVID-19 er niets mee te maken heeft hoe iemand eruitziet, waar ze vandaan komen, of welke taal ze spreken. Zeg dat tegen jouw kind. Dat het virus geen onderscheid maakt. We kunnen medelevend zijn voor mensen die ziek zijn en degenen die de zieken verzorgen. Zoek naar verhalen van mensen die eraan werken de uitbraak te stoppen. Er doen heel veel wilde verhalen hun ronde op Sociale Media, wuif ze niet weg als onzin, bespreek ze met je kinderen en ontkracht deze verkeerde interpretaties.
Maak handenwassen en hygiëne leuk
Schrijf een 20 seconde durend liedje wat je zingt tijdens het handenwassen.
Bijvoorbeeld op de wijs van: “1,2,3,4 hoedje van papier”
Zeep en water
Maken mijn handen schoon
Zeep en water
Houd Corona weg
nu ruiken mijn handjes lekker fris
naar roosjes, wat echt heerlijk is
Zeep en water
Houdt Corona weg
Gebruik consequenties
Duidelijke consequenties helpen bij het onderwijzen van onze kinderen dat ze verantwoordelijk zijn voor wat ze doen. Dit is effectiever dan slaan of schreeuwen. Geef je kind de keuze om instructies te volgen voordat je ze straft. Probeer kalm te blijven bij het geven van de consequentie. Als ze nog niet luisteren neem dat de nodige stappen. Het is effectiever om de telefoon van een tiener een uurtje af te nemen, dan hem een week lang achter slot en grendel te doen. Daar creeër je een verschrikkelijke sfeer mee.
Luister naar je kinderen
Sta open en luister naar je kinderen. Je kinderen hebben jou nodig voor ondersteuning en geruststelling. Probeer te begrijpen hoe ze zich voelen. Accepteer hoe ze zich voelen en geef ze troost.
Sluit de dag positief af voor je kinderen
Bij het naar bed gaan, prijs dan je kind over alles wat goed is gegaan. Negeer de dingen die niet helemaal goed gingen (dat heb je gedurende de dag al aangekaart). Laat je kind met een positief gevoel inslapen, dan wordt het ook weer met een positief gevoel wakker.
Neem een pauze
We hebben allemaal wel eens een pauze nodig. Wanneer je kinderen slapen, doen iets leuks of ontspannends voor jezelf. Maak een lijst van gezonde activiteiten waarvan jij houdt om te doen. Je verdient het! Dender niet door ‘s avonds voor je baas, neem je rust. Je bent niet alleen. Bel een goede vriend of vriendin enbespreek je moeilijkheden. Vermijd Sociale Media, daar kan je echt in een somberheidsfuik terecht komen.
Als we (toch) boos worden
We houden van onze kinderen en tieners, maar de stress van COVID-19, geld en lockdown kunnen ons boos maken. Hier is hoe we controle kunnen houden en onze woede kunnen beheersen, zodat we anderen geen pijn doen. Te weinig slaap, het gevoel er helemaal alleen voor te staan, (geld) stress, zelfs honger kan ons lontje korter maken.
Zorg voor voldoende rust
Neem je pauzes
Bel iemand om mee te praten
Drink geen alcohol
Neem even een pauze van minimaal 5 minuten voordat je straft
Monitor je kinderen en grijp op tijd in
Verruim je reactietijd. Zeg, daar moet ik even over nadenken.
Spellen om je kinderen bezig te houden
Niet iedereen is in de wieg gelegd om babies, peuters, kleuters, basisschool kinderen en tieners bezig te houden. Wat kan je daarvoor verzinnen? Sluit bij huilbabies in ieder geval eerst medische oorzaken uit. Ook dat je kindje geen allergie heeft. Controleer of alles goed is, luier, honger, oververmoeid, te koud, te warm, geluiden(radio/TV)?
Tips voor (huil) babies
Masseer de voetjes.
Maak een haak in het plafond en hang de maxicosi op aan touwen (of koop een elektrische schommel).
Lekker een extra keertje in een warm badje.
Leg je kindje voorover op je arm en klop zachtjes op de billen.
Kopieer hun gezichtsuitdrukking en geluiden.
Speel kiekeboe met een doekje.
Probeer kangaroeën.
Ga ook slapen als je baby slaapt.
Laat baarmoeder geluiden afspelen.
Koop een draagzak of draagdoek.
Ga wandelen, buiten klinkt het minder. hard, en grote kans dat je baby in slaap valt.
Ben je samen in lockdown, ga er dan om de beurt even uit, de tuin in of een blokje om.
Breng de baby een nachtje bij opa en oma (je moet even over een drempel heen, maar het is echt heerlijk om eens in de week/maand een nachtje te kunnen doorslapen).
Besef dat ook dit een keer overgaat. Ik heb 2 huilbabies overleeft. Ze zijn nu 20-gers en 30-gers.
Tips voor peuters
Peuters kunnen zich tot ware tirannen ontpoppen, NEE_NEE_NEE. Driftbuien en gil partijen. Er gelden andere regels als voor een baby. Die wordt op zijn wenken bediend. Huilen =eten, een schone luier, en aandacht. Bij peuters veranderen de regels.
Blijf consequent. Nee = nee. En vermijdt om na 10x nee vervolgens ja te zeggen. Dat stimuleert zeuren.
Leid je peuter af.
Ga koekjes bakken, leuk kneden, snel klaar en lekker eten.
Schoon kliederen! Geef een rol plakband en wegwerp flesjes, pakjes enzo. Laat ze plakken.
Stiften op een wit t-shirt als pyama voor de nacht doet het altijd goed.
Kijk eens op YouTube voor indoor games.
Vertel een verhaal of lees een boek.
Maak een tekening.
Dans op muziek.
Blaas een stel ballonnen op. Succes verzekerd.
Laat je kind strikjes en klemmetjes in je haar doen.
Maak een ballenbak van het opblaas zwembadje, de box of het campingbedje.
Tips voor kleuters
Stel “keukenwekkertijd” in. Rennen, springen, razen is dan toegestaan. (Misschien even je buren waarschuwen)
Zing liedjes, maak muziek met deksels, potten en pollepels.
Zet de wekker op 15 minuten, en spreek af dat ze zichzelf stil vermaken gedurende die tijd.
Denk aan dag themas:
Middeleeuwen: Geef een stapel afvalmateriaal (blikjes, tetrapakken en wc rolletjes) en een rol plakband. Maak je eigen kasteel. Maak kasteel eten, kipkluifjes, spareribs, patat en worteltjes/boontjes. Deze keer mogen ze met hun handen eten.
Sprookjes: Met verkleedkleren spelen, schoenen met hakken en sluiers. Sneeuwitje eet een appel. En neemt van elk bord een hapje. Zet 7 (dwergen) bordjes neer met verschillende etenswaar. En laat je kind(eren) een rondje doen om de tafel. Handig voor moeilijke eters.
Superhelden: Cape van fleecedeken en een zwaard van karton en alufolie. Ga brainstormen met je kind over wat superhelden eten, en waar worden ze zo sterk van?
Zaai zaadjes in een potje.
Geef een doekje en een spuitflacon met zeepsop en laat je kind de keukendeurtjes schoonmaken.
Tips voor Basisschool kinderen
Een klein gedeelte van de dag zal je kind achter de tablet of laptop doorbrengen om aanwezig te zijn bij de online lessen die door de school aangeboden wordt. Vraag je kind wat het zou willen doen. Ze zelf laten kiezen bouwt aan hun zelfvertrouwen. Als ze iets willen doen waar je niet mee akkoord kan gaan, dan is dit een kans om hierover met hen te praten. Je kunt tot een compromis komen, eerst dit en daarna gaan we jouw plan (op deze manier) doen. Sommige kinderen knutselen graag, maar dat gaat niet op voor alle kinderen.
Denk aan nagellakken.
Nep tattoos zetten.
Bouw een hut van dekens en serveer de lunch in de “tent”.
Maak sleutelhangers van oude kettingen.
Kijk voor meer ideeën op mijn website This is kids art
Bezigheden voor oudere kinderen
Doe samen een klus – maak van schoonmaken een spel.
Help ze bij hun schoolwerk.
Kaartspelletjes zijn uitermate geschikt voor deze leeftijd, hier vind je spelregels voor heel veel kaartspellen.
Koekhappen, snoep happen of appelhappen.
Koekjes of cakejes bakken.
Zelf kaarten maken voor oma’s, opa’s, ooms en tantes.
Laat je kind foto’s maken in de tuin of op straat.
Wasmandbal wedstrijd. Wie gooit de meeste opgerolde sokken in de wasmand?
Speel “Wie ben ik”. Plak de naam op het voorhoofd. Je kunt varieren met “Wat ben ik”.
Maak dromenvangers van oude CD’s, wol en kralen.
Maak leuke mondkapjes.
Ideeën met je tiener
Voor de ouders: Spreek uit welk gedrag jij wilt zien. Gebruik positieve woorden wanneer je jouw kind vertelt wat ze moeten doen; zoals “Zullen we samen je kleding even opruimen?”(in plaats van “Ruim je rotzooi op, als je niet binnen 10 minuten klaar bent, dan…”) Of, ik doe de vaat, en jij ruimt je kamer op, laten we kijken wie er het eerst klaar is.
Voor de tiener:
Praat over iets dat je leuk vindt: sport, muziek, beroemdheden, vrienden.
Kook samen met vader of moeder een favoriete maaltijd.
Train samen met je ouders op jouw favoriete muziek.
Slaapkamer picknick, iedereen maakt iets te eten.
Maak een schilderij, maar dan met het penseel tussen je tenen.
Pimp je slaapkamer, verf de muur.
Knip woorden uit karton en omwikkel met wol, zie pinterest.
Ontdek pinterest en bespreek leuke ideeën met je moeder.
Doe een fotoshoot alsof je een filmster bent.
Maak je eigen stop-motion-film.
Maak samen een boodschappenlijstje
Welke dingen zijn echt nodig? En hoeveel geld blijft er over voor niet essenciële zaken? Wordt daar een nieuw spel voor aangeschaft? Of gaan we gezellig gourmetten? Knappen we een slaapkamer op? Hoeveel geld leggen we appart voor later? Overleg met je (oudere) kinderen waar je extra geld aan gaat spenderen. En laat ze begrijpen dat niet alles tegelijk kan.
Online veiligheid
Je zal niet de eerste, en ook niet de laatste ouder zijn die plotseling geconfronteerd wordt met een onverwachtte aankoop via internet gedaan door één van je kinderen. Houd de communicatie open en blijf alert. Maak je kinderen ervan bewust dat wat online komt, online blijft. Alles wat ze posten blijft daar voor altijd. Spreek met ze af dat apps alleen in overleg gedownload mogen worden. Maak duidelijke afspraken over het gebruik van de verschillende apparaten. Zet eventueel parental control op alle apparaten en plak alle webcams af.
Privacy voor iedereen
Iedereen wil wel eens even alleen gelaten worden. Denk aan creatieve oplossingen. Misschien staat de ouderslaapkamer leeg of de zolder en kan je tiener zichzelf daar even afzonderen. Zet daar eventueel een bureautje neer of een extra TV. Zeker in een druk huishouden met meerdere kinderen die de slaapkamer met elkaar moeten delen, is het belangrijk om voor elk kind wat privacy-ruimte te creeëren. En niet alleen de kinderen, ook jij en je partner kunnen behoefte hebben om –eventjes– helemaal alleen te zijn. Eventjes niets. Geef ieder gezinslid een bepaalde tijd vrijaf.
Wij zijn modellen voor onze kinderen
Hoe we praten en ons gedragen in het bijzijn van anderen is van grote invloed op hoe onze kinderen zich ook gedragen! Probeer vriendelijk te praten met iedereen in het gezin, volwassenen en kinderen. Slechte communicatie tussen volwassenen in het huishouden kan een negatieve invloed hebben op onze kinderen. Hoe meer we oefenen met het modelleren van vreedzame en liefdevolle relaties voor onze kinderen hoe veiliger en geliefd ze zich zullen voelen.
Daarnaast, vind tijd om samen met je partner te zijn. Met alle kinderen de hele dag thuis raakt dit wat ondergesneeuwd. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips voor positief ouderschap en ik wens je veel sterkte om deze vervelende tijd het hoofd te bieden.