Loes Knetsch ©
Stevia Natuurlijk Zoet Is Lekker
Van alle zoetmakers die op aarde bestaan is het zoet van de natuulijke Stevia plant verreweg het gezondste wat je kunt gebruiken.
Ongezonde suiker producten
Wanneer suiker nu zou worden ontdekt, zou het door de World Health Organization op de lijst van verboden producten worden geplaatst. Suikers hebben een bijzonder negatief effect op ons lichaam. Daarom, natuurlijke Stevia, want zoet is lekker!
Basterdsuiker, kristalsuiker, poedersuiker, geleersuiker, kandijsuiker, invertsuiker, rietsuiker, suikerstroop, bietsuikerstroop, melasse, maar ook biologische suiker en fair-trade suiker is niet gezond. Gewone suiker heeft een slechte invloed op je immuunsysteem en schopt je insulineproductie in de war. Het tast het glazuur van je tanden aan en kan diabetes, kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken. Ook heeft het invloed op de emoties en werkt verslavend. Genoeg redenen om zo min mogelijk gewone suiker te consumeren. Helaas zit het haast overal in, en waar het vervangen is door alternatieve suikers, wordt het meestal door kunstmatige suikers vervangen, wat ook weer niet gezond is.
Gezonde suiker vervangers
Honing, Ahornsiroop, Stevia Rebaudiana Bertoni , Palmsuiker, Kokossuiker, Agavesiroop
Voor warme gerechten:
Palmsuiker, ook wel bekend onder de naam Goela Djawa. Is te koop als vloeibare stroop, in blokken en als kristalsuiker.
Kokossuiker of kokosbloesemsuiker, gemaakt van het sap uit de bloemen van de kokospalm.
Stevia wordt gewonnen door ionisatie, dat betekent dat het oorspronkelijke product niet meer te herkennen is, stevia mag zich in the witte vorm dan ook niet “biologisch” noemen. Lees altijd het etiket voor de toevoegingen.
Groene Stevia – stevia in de meest natuurlijke vorm – je moet eraan wennen en leren om ervan te houden. Bevat vitamine A, B3, C, calcium, chroom, fosfor, sodium, magnesium, zink en rutine.
Voor koude gerechten:
Honing kan in warme gerechten gebruikt worden, maar verliest daarmee wel belangrijke werkzame bestanddelen. Honing moet je in principe niet boven de 40°c verwarmen.
Ahornsiroop of maple leaf: Gewonnen uit de de Esdoorn. Voor Ahornsiroop en geldt dezelfde regel als voor honing, niet boven de 40°c verwarmen.
Agavesiroop: Van de Agaveplant. Beter dan suiker, maar wel boordevol fructose.
Stevia en groene Stevia: Van het stevia plantje.
Stevia is voor mij de winnaar van alle zoetstoffen!
Stevia hoort in het rijtje van super voedsel thuis!
- Zoeter dan gewone suiker (200-400)
- Bevat 0 calorieën.
- Heeft een Glycemische Index van 0.
- Heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel.
- Helpt om tandplak te voorkomen.
- Je kunt Stevia in koude en warme gerechten gebruiken.
- Stevia weert schimmels.
- Stevia voorkomt een voedingsbodem voor Candida.
- Stevia kan wonden op de huid te genezen, of de genezing bevorderen.
- Stevia heeft het vermogen om eczeem en psoriasis te verminderen.
- In pure vorm bevat het vitamine A, B3, C, calcium, chroom, fosfor, sodium, magnesium, zink en rutine.
Ongezonde kunstmatige zoetstoffen
Als je nog niet gestopt met het gebruik van kunstmatige zoetstoffen, doe dit dan direct! Kunstmatige zoetstoffen of caloriearme zoetmiddelen zoals ze soms worden genoemd, zijn controversieel sinds zij in de jaren 1950 op de markt werden gebracht en uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze zoetstoffen veel gevaarlijke bijwerkingen hebben.
Ze zijn ingevoerd om aan de vraag van de zoetekauw te voldoen. Deze kunstmatige zoetstof zonder calorieën leek, op dat moment, een goed alternatief voor geraffineerde suikers en natuurlijke zoetstoffen. Echter, de bijwerkingen zijn erger dan de voordelen die kunstmatige zoetstoffen bieden. Deze nep-zoetstoffen kunnen symptomen veroorzaken die variëren van hoofdpijn en migraine tot gewichtstoename en zelfs ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten.
Wat veel mensen zich niet realiseren is dat kunstmatige zoetstoffen ook een gevaarlijke verslaving kunnen veroorzaken – een verslaving aan overdreven zoete voedingsmiddelen. Ze wennen de smaakpapillen aan extreme zoetigheid en om meer en zoeter voedsel nodig te hebben. Dit kan leiden tot een nog grotere toename van obesitas, type 2 diabetes, nierschade en nog veel meer.
Dus hoe kan het gebruik van kunstmatige zoetstoffen bijdragen aan verslaving?
Onderzoekers zijn van mening dat een deel van de reden is dat mensen andere voedingsmiddelen gaan gebruiken om het calorie gat te dichten om verzadigd te worden. We hebben allemaal gezien dat mensen die light frisdranken gebruiken, zich daarnaast steeds meer gaan richten op calorie-rijke voeding, omdat niet-voedende zoetstoffen vrijwel geen gevoel van voldoening bieden.
Wat is het verschil tussen een voedzame zoetstof en een caloriearme zoetstof?
De calorische waarde. De voedingswaarde van gewone zoetstoffen bevatten calorieën terwijl niet-voedende zoetstoffen nul calorieën hebben of nagenoeg calorie-vrij zijn. Geen calorische zoetstoffen klinkt misschien als een goed idee als je probeert om gewicht te verliezen, maar ze zijn het niet. Hun bijwerkingen wegen veel zwaarder dan de potentiële voordelen van een caloriearme zoetstof, en ze zijn eigenlijk gekoppeld aan gewichtstoename, en niet aan gewichtsverlies.
Studies hebben calorie-arme zoetstoffen “uitgesloten op het risico van kanker.” Maar alle, van de uitgevoerde onderzoeken, waren gebaseerd op kleine hoeveelheden. Het is van vitaal belang om te erkennen dat grote hoeveelheden kunstmatige zoetstoffen niet veilig zijn.
Veel voorkomende kunstmatige zoetstoffen
Hier zijn 5 van de meest populaire (en gevaarlijke) kunstmatige zoetstoffen op de markt vandaag.
5 Slechtste Zoetstoffen
Aspartaam (E-951)
Sucralose (E-955)
Acesulfaam K (E-950)
Saccharine (E-954)
-Itol eindigende zoals Xylitol, Sorbitol (E-967) (E-420)
Nogmaals, je kunt voorkomen dat deze kunstmatige zoetstoffen je voedsel vervuilen. Er zijn tal van natuurlijke, gezonde zoetstoffen beschikbaar met essentiële voedingsstoffen die heerlijk smaken.
Aspartaam is geweldig negatief in het nieuws gekomen en daarom heeft Pepsi Inc. onlangs aangekondigd dat ze Diet Pepsi, Caffeine vrije Diet Pepsi en Wild Cherry Diet Pepsi, (verkocht in de Verenigde Staten), gaan herformuleren. Door het verwijderen van aspartaam uit de formule en te vervangen voor sucralose en ACE-K (Acesulfaam K) door dalende verkoop.
Volgens Senior Vice President Seth Kaufman: “Om Diet Pepsi consument-veilig te maken, is het verwijderen van aspartaam onze eerste zorg. We luisteren naar de consument.”
Dit maakt de light frisdranken met kunstmatige zoetstoffen niet veiliger. Sucralose en Ace-K hebben beide gevaarlijke bijwerkingen; Pepsi verandert de formule niet voor de gezondheid van de consument – ze veranderen de formule alleen maar – omdat de consumenten zich bewust zijn van de gevaren van aspartaam, en gaan nu bewust een andere schadelijke kunstmatige zoetstof gebruiken.
Helaas is de doorsnee bevolking zich niet zo bewust van de gevaren van sucralose en Ace-K, en Pepsi Inc. meent dat, door deze verandering in de formulering, de omzet zal toenemen. Laat je niet misleiden door marketingtrucs; aspartaam, sucralose en Ace-K zijn allemaal slecht voor je gezondheid.
1. Aspartaam
Zo’n 35 jaar geleden werd aspartaam goedgekeurd als kunstmatige zoetstof. Het wordt momenteel in meer dan 6.000 voedingsmiddelen en dranken gebruikt, en in meer dan 500 geneesmiddelen op recept en in de vrije verkoop medicatie (drogist). Het verbergt zich op plaatsen we het niet verwachten! Omdat aspartaam bij verwarming geen stabiele zoetheid geeft, wordt het meestal aangetroffen in dranken en voedingsmiddelen die niet verwarmd zijn of hoeven te worden.
Gezondheidseffecten van Aspartaam
Recente studies wijzen uit dat aspartaam kankerverwekkende effecten heeft.
Dat aspartaam geheugenprestaties kan verstoren
Oxidatieve stress in de hersenen verhoogt.
Vermijdt bij zwangerschap of borstvoeding deze gevaarlijke kunstmatige zoetstof.
(Het blijkt dat aspartaam met name de baby vatbaar kan maken voor metabool syndroom aandoeningen.)
*Metabool syndroom aandoeningen: hoge bloeddruk (hypertensie); verhoogd cholesterol; verhoogde bloedsuikerwaarden; en obesitas/overgewicht.
Bijwerkingen van aspartaam:
zijn hoofdpijn, migraine, stemmingsstoornissen, duizeligheid en episodes van manie. Aspartaam bestaat uit fenylalanine, asparaginezuur en methanol, deze stoffen blijven geruime tijd in de lever, de nieren en de hersenen hangen.
2. Sucralose
Sucralose, afgeleid van suiker, werd oorspronkelijk geïntroduceerd als een natuurlijke suikervervanger. Echter, in werkelijkheid is het een gechloreerd sucrose derivaat. Ja, chloor, één van de meest giftige chemicaliën ter wereld! Sucralose werd oorspronkelijk gevonden tijdens de ontwikkeling van een nieuw soort insecticide en was oorspronkelijk niet bedoeld om te worden geconsumeerd.
Sucralose is 600 keer zoeter dan suiker, en het is gemakkelijk om te zien hoe het gebruik van sucralose kan bijdragen aan een verslaving voor overdreven zoete voedingsmiddelen en dranken. Er is dan ook “voorzichtigheid” geboden bij het gebruik van sucralose. De wetenschap is in afwachting van een herziening van een medische studie die bewijs vond dat sucralose gekoppeld zou kunnen worden aan leukemie in muizen. Koken met sucralose bij hoge temperaturen zou gevaarlijke chloropropanols kunnen genereren – een giftige klasse van verbindingen. Sucralose kan erg schadelijk voor het immuunsysteem zijn.
3. Acesulfaam K (Ace K)
Bestaande uit een kaliumzout dat methyleenchloride bevat, wordt acesulfaam K vaak aangetroffen in suikervrije kauwgom, alcoholische dranken, snoep en zelfs gezoete yoghurt. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met aspartaam en andere calorie-vrije zoetstoffen.
ACE K is het minst wetenschappelijk onderzocht. Terwijl bij langdurige blootstelling aan methyleenchloride, een belangrijke chemische component, is aangetoond dat het kan leiden tot misselijkheid, stemmingsproblemen, mogelijk sommige vormen van kanker, verminderde lever- en nierfunctie, problemen met het gezichtsvermogen en misschien zelfs tot autisme.
Naast het zoeten van levensmiddelen, is het steeds populairder aan het worden als een “smaakversterker.” ACE K is warmtestabiel en wordt vaak gebruikt in sterk bewerkte voedingsmiddelen en gebak. Het menselijk lichaam kan Ace K niet af te breken, en het wordt verondersteld een negatieve invloed te hebben op de stofwisseling.
4. Sacharine
In de jaren 1970, werd van saccharine en andere sulfa gebaseerde zoetstoffen verondersteld dat deze eventueel zouden leiden tot blaaskanker. In de USA was het verplicht om het volgende waarschuwing label te vermelden: “Het gebruik van dit product kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Dit product bevat saccharine, waarvan is vastgesteld dat het kanker veroorzaakt bij proefdieren.”
De FDA verwijderde deze waarschuwing later weer, maar veel studies blijven sacharine koppelen aan ernstige gezondheidsproblemen. Helaas, het is de belangrijkste zoetstof voor kindermedicijnen, waaronder aspirine kauwtabletten, hoestsiroop, en andere vrij bij de drogist te halen en voorgeschreven medicijnen. Wetenschappers zijn van mening dat sacharine bijdraagt aan lichtgevoeligheid, misselijkheid, spijsverteringsproblemen, tachycardie (versnelde hartslag) en sommige vormen van kanker.
5. Xylitol
(Erytritol, maltitol, mannitol, sorbitol en andere suikeralcoholen die eindigen op -itol)
Suikeralcoholen worden niet goed geabsorbeerd door het lichaam en kunnen een allergische reactie veroorzaken voor diegenen die een gevoeligheid ervoor hebben. Bovendien heeft het lucht-opwekkende bijwerkingen die opzwellen, gas, krampen en diarree omvatten. Het laxerende effect is zo sterk dat het veelal een groot deel uitmaakt van de chemische samenstelling van vrij verkochte laxeermiddelen.
Hoewel deze zoetstoffen al tientallen jaren op de markt zijn, moeten zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven in plaats daarvan een natuurlijke zoetstof kiezen. Er is onvoldoende bekend over het gebruik van xylitol tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en voorkom het gebruik van kunstmatige zoetstoffen.
Herkennen van gevaarlijke kunstmatige zoetstoffen
Kunstmatige zoetstoffen kunnen ernstige schade toebrengen aan je gezondheid. In de eerste plaats is het belangrijk dat je kunstmatige zoetstoffen herkent op de etiketten van voorverpakte en verwerkte voedingsmiddelen. Controleer alle ingrediënten labels zorgvuldig voor de volgende stoffen:
- aspartaam (E-951)
aspartaam molecule
- acesulfaam K (E-950)
- alitaam (E-956, vrij nieuw)
- cyclamaat (E-952)
- Erythritol (E-968)
- maltitol (E-965)
- mannitol (E-421)
- Iso-mogrosides-V (E-950)
- neotame (E-961)
- NutraSweet (E-951)
- Nutrinova (E-950)
- fenylalanine (maakt onderdeel uit van E951)
- Sacharine (E-954)
- sorbitol (E-420)
- sucralose (E-955)
- xylitol (E-967)
E-nummers: Veilige toevoegingen krijgen van de overheid een E-nummer, hier zijn de meningen nogal over verdeeld.
Waar verbergen deze gevaarlijke zoetstoffen zich?
Mensen zijn vaak verbaasd over hoe vaak gevaarlijke kunstmatige zoetstoffen zijn opgenomen in bereide voedingsmiddelen, medicijnen en dranken. Hier zijn een paar verrassende voorbeelden van welke producten je moet controleren op de gevaarlijke zoetstoffen hierboven vermeld.

kind met kauwgom
Tandpasta en mondwater
Kauwtabletten vitaminen voor kinderen
Hoestsiroop en vloeibare medicijnen
Kauwgom!!
Calorie-vrij water en dranken
Alcoholische dranken
Saladedressings
Bevroren yoghurt en andere bevroren toetjes
Snoep
Ranja
Gebakken kant-en-klaar gerechten
Yoghurt/ met fruit – vanille etc.
Ontbijtgranen – cruesli
Kant-en-klare snacks
“Light” of dieet vruchtensappen en dranken
Bereid vlees
Nicotine kauwgum
Dit is een lijst die ik nog veel langer kan maken.
Lees de etiketten van het voedsel dat je koopt om ervoor te zorgen dat je niet teveel van deze gevaarlijke chemische stoffen gebruikt.
Gezonde Alternatieven voor Kunstmatige zoetstoffen
Dus, wat zijn je opties als je een zoetekauw bent? Alle natuurlijke zoetstoffen – met inbegrip van ahornsiroop, kokosnoot suiker, stevia, fruitpuree en honing – zijn geweldige, gezonde vervangingen. Neem pakjes stevia mee, zodat je geen gebruik hoeft te maken van kunstmatige zoetstoffen die door restaurants en cafés op tafel worden aangeboden.
Begin vandaag nog te werken aan het vervangen van al de producten in je keukenkast voor de natuurlijk gezoete voedingsmiddelen. Probeer met het toevoegen van andere smaken, zoals pittig, scherp, en hartig, je voedselsmaak bij te stellen. Bijvoorbeeld, vanille, cacao, zoethout, nootmuskaat en kaneel verbeteren van de smaak van voedsel, zodat je minder zoetigheid nodig hebt.
Wanneer je naar een zoete drank hunkert, probeer dan eens een zelfgemaakte ice tea met honing, kokos suiker of zelfs ahornsiroop voor de verandering. Wees creatief en experimenteer met nieuwe gerechten, en voeg gezonde zoetstoffen en smaakstoffen toe.
De obesitas epidemie blijft groeien
De obesitas epidemie blijft groeien, en valt samen met een toename van het wijdverbreide gebruik van niet-nutritieve zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose, saccharine en suikeralcoholen.
Onderzoek toont aan dat kunstmatige zoetstoffen je niet op dezelfde manier verzadigen waarop echt voedsel dat doet. In plaats daarvan krijg je uiteindelijk een minder tevreden gevoel en word je meer vatbaar voor de verleiding om te eten en te drinken, wat dan weer kan resulteren in gewichtstoename. Dit alles naast alle mogelijke gevaarlijke bijwerkingen die geassocieerd worden met kunstmatige zoetstoffen.
Hoewel ik echt geloof dat iedereen kunstmatige zoetstoffen uit het dieet zou moeten schrappen, is het vooral belangrijk voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven om af te zien van het gebruik van deze zoetstoffen. Het risico is gewoon te groot.
Speciale opmerking voor hondenbezitters: Suiker op basis van alcohol kunstmatige zoetstoffen (eindigend op -itol) zijn een levensbedreigend vergif voor honden. Wees je ervan bewust dat je hond er niet aan kan komen, wanneer je pepermuntjes, snoep, suikervrije kauwgom, bevroren desserts en andere voedingsmiddelen op tafel zet. Dit geldt trouwens ook voor chocolade.
*Bron: *Dr.Axe, Artificial Sweeteners ~ *Food-inf0.net E-nummers of additieven