Spirulina is een andere naam voor microalgen
Spirulina wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de hoge voedingswaarde en veronderstelde voordelen voor de gezondheid. Vandaag de dag, onderschrijven life-style persoonlijkheden Spirulina als een “wonder van de zee.” En je moet toegeven, spirulina klinkt een stuk lekkerder dan groene algen.
Spirulina is een soort van blauw-groene algen die van nature groeit in oceanen en zoute meren in subtropische klimaten. Hoewel het ook nog rechtsstreeks geoogst wordt uit meren, zijn er steeds meer humanitaire boerderijen die het voor de markt telen. Zo kan spirulina een biologisch en fairtrade product genoemd worden.
Spirulina groeit in microscopische spiralen, die de neiging aan elkaar te kleven, waardoor het gemakkelijk is om te oogsten. Het heeft een intense blauw-groene kleur, maar een relatief milde smaak. Afgezien van supplementen, is het fabrikanten toegestaan om Spirulina te gebruiken als een kleur toevoegingsmiddel in kauwgom, snoep en andere verpakte levensmiddelen.
Gezondheidsclaims over Spirulina
Veel mensen hebben baat bij het gebruik van Spirulina voor een reeks van de stofwisselingsproblemen met inbegrip van gewichtsverlies, diabetes en een hoog cholesterolgehalte. Mensen kunnen ook aan de Spirulina als hulpmiddel voor diverse mentale en emotionele stoornissen, zoals angst, stress, depressie en attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD).
Spirulina wordt gezegd dat het een aantal gevarieerde gezondheidsproblemen, zoals premenstruele symptomen en amyotrofe laterale sclerose (ziekte van Lou Gehrig) , alsmede bij hart problemen kan helpen. Een combinatie van zink en Spirulina kan helpen het lichaam te reinigen van arseen.
Wat is “biologische beschikbaarheid”
‘Er zijn veel voedingsmiddelen met veel voedingsstoffen in hen, maar het is moeilijk te controleren wat de biologische beschikbaarheid is, zodat we niet precies weten hoeveel van die voedingsstof je daadwerkelijk gebruikt.
De biologische beschikbaarheid wordt beschreven als: Welk deel van de voedingsstoffen die je slikt daadwerkelijk wordt gebruikt door het lichaam. In sommige gevallen zal bij het eten van twee verschillende voedingsmiddelen tegelijk, het lichaam de ene voedingsstof beter absorberen dan de andere. Het zou dan beter zijn wanneer de persoon het voedsel afzonderlijk zou eten. Bijvoorbeeld, de leucine die gevonden wordt in tomaten, wordt beter door het lichaam opgenomen als je de tomaten in combinatie met olie eet. Wetenschappers bestuderen de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen in afzonderlijke voedingsmiddelen, evenals hoe voedingsstoffen werken om ziekten te voorkomen.
Hoe eet je verse spirulina, zeewier en zeesla?
Op deze fantastisch website kun je alles leven over groente uit de zee met recepten en informatie over zeewier en algen.
Spirulina als antioxidant
Antioxidanten zijn stoffen die helpen de cellen en bestrijden DNA-schade die leidt tot kanker, hart-en vaatziekten en andere chronische ziekten. Het lichaam maakt een aantal anti-oxidanten, en anderen zijn te vinden in de voeding. Ondanks de veronderstelde voordelen van het nemen van extra anti-oxidanten, heeft uitgebreid onderzoek niet aangetoond dat het nemen van anti-oxidant supplementen het risico op kanker verlaagt.
Aangezien Spirulina wordt beschouwd als een voedingsmiddel, blijft de vraag open of gedroogde Spirulina in supplementen antioxiderende voordelen heeft voor de gezondheid.
Artsen erkennen nu dat hart-en vaatziekten niet alleen een aandoening is van hoog cholesterol en triglyceriden, maar ook een chronische ontstekingsziekte. Spirulina kan dan helpen bij het beheren en het voorkomen van hart-en vaatziekten door middel van de antioxiderende eigenschappen, er is echter meer onderzoek nodig.
Zijn Spirulina supplementen veilig?

Algen kwekerij
In het algemeen beschouwen artsen dat Spirulina veilig is om in te gebruiken, met name in het licht van haar lange geschiedenis als voedsel. De aanwezigheid van toxinen in enkele algen kan erg gevaarlijk zijn. Als het wordt geoogst in onveilige omstandigheden kan Spirulina verontreinigd zijn met giftige metalen, schadelijke bacteriën. Verontreinigde Spirulina kan schade aan de lever, misselijkheid, braken, dorst, zwakte, snelle hartslag, shock en zelfs de dood tot gevolg hebben. Verontreinigde Spirulina kan vooral gevaarlijk zijn voor kinderen. Onderzoek altijd de bron van Spirulina in supplementen en check dat ze worden gekweekt in veilige omstandigheden en getest op giftige stoffen.
Je kunt het vergelijken met zelf paddenstoelen gaan zoeken en eten of ze in de winkel gaan kopen. Wees wel voorzichtig in het buitenland, waar de hygiëne en controle vaak ontbreekt. Droog en eet ook liever geen algen uit je eigen vijver.
Spirulina gebruik bij zwangerschap
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moet Spirulina vermijden omdat er een gebrek aan onderzoek naar de veiligheid in deze groep. Voordat je Spirulina als supplement wilt gaan gebruiken, is het het beste om een arts te raadplegen en volg de aangegeven instructies op om een onveilige doses te vermijden.
Voedingswaarde van Spirulina
Spirulina is rijk aan voedingsstoffen, waarvan sommige niet in het gemiddelde dagelijkse voedsel voorkomt. Spirulina bevat aanzienlijke hoeveelheden:
- Calcium
- Niacine
- Kalium
- Magnesium
- B-vitamines en
- IJzer.
Het heeft ook essentiële aminozuren (verbindingen die de bouwstenen voor eiwitten zijn). In feite eiwit maakt ongeveer 60% tot 70% uit van het drooggewicht van Spirulina’s uit.
Je zou alleen de hele dag door Spirulina supplementen moeten innemen om in de buurt te komen van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van deze voedingsstoffen.
Lees ook Gezegend zaad van zwarte komijn
Spirulina klinkt een stuk lekkerder
dan groene algen
Heb jij al eens Spirulina geproefd? Of laat je dit liever links liggen? Deel jouw mening over Spirulina in een reactie hieronder…