Appelazijn is een oud natuurlijk middel met veelzijdige kwaliteiten. In veel culturen worden er bij de maaltijd zure gerechten geserveerd. In Frankrijk geen hoofdmaaltijd zonder een salade met vinegrette saus. In de Chineese keuken heb je de zoet/zure sauzen. Toen we bij de Griek aten kregen we direct een bakje Tzatziki met wat broodjes voorgezet.
Iets zuurs eten bij de maaltijd is gewoon heel goed voor de spijsvertering.
Oplossingen met appelazijn
Inwendig gebruik appelazijn
Appelazijn moet je altijd verdund gebruiken. Wees voorzichtig met het glazuur van je tanden en drink desgewenst met een rietje. 1 tot 2 theelepels op een glas water of in andere vloeistof. En maximaal 3 glazen per dag waarvan één voor het slapen. Ik gooi het zelf door het kokoswater, wat ik een beetje weeïg van smaak vind. Zo krijgt het een verfrissende twist. En de combinatie van kokoswater en appelazijn werkt zeer goed als reiniging van je lichaam. Daarnaast kan het gebruik van een eetlepel kokosolie voor de maaltijd je buik vet aanzienlijk verminderen.
Appelazijn is:
- ontsteking remmend.
- bevordert de spijsvertering.
- verlaagt de bloeddruk.
- goed tegen keelpijn (in combi met water en honing).
- reinigt de darmen.
- hulp bij afvallen en obesitas, wordt vaak ook in afslank pillen verwerkt.
- houdt de gewrichten soepel.
- bij diabetische complicaties, appelazijn versterkt de functie van insuline.
- bestrijd effectief candida.
Bij uitwendig gebruik is appelazijn:
- een middel tegen schimmelnagels en/of zweetvoeten, neem dagelijks een voetenbadje.
- genezend bij aambeien. Dep aambeien met appelazijn.
- middel tegen de gevolgen van insectenbeten.
- uitkomst als huidlotion bij puistjes.
- probate verzorging van de hoofdhuid en voorkomt roos.
- goed tegen wratten.
In de keuken
- Heerlijk in de sla dressing, het gebruik van appelazijn bij elke maaltijd verbetert de spijsvertering.
- Een klein scheutje bij het bereiden van vlees maakt het zeer mals.
- Appelazijn als schoonmaakmiddel en anti kalk.
- Als glansspoelmiddel voor de vaatwasmachine, puur natuurlijk glansmiddel.
Is appelazijn een wondermiddel?
Appelazijn is een geweldig hulpmiddel bij tal van kwalen en gewichtsvermindering. Maar het is geen wondermiddel wat alles geneest. Appelazijn verdient wel een plaatsje, door haar veelzijdigheid, in de lijst van superfoods.
Voedingswaarde van appelazijn
Door het laten gisten van verse appels komt er een heel proces op gang. Gezond werkende enzymen veroorzaken een wat wolkerige aanblik. Er vormt zich azijnzuur in het vezelrijke pectine, en samen met de vitamines A, B1, B2, B3, B6, B11, mineralen zoals calcium, magnesium, zink en koolwaterstoffen wordt er voor gezorgd dat er één van de krachtigste lichaams-immuunsysteem-versterkende drankjes ontstaat.
Welke appelazijn is het best
De troebele biologische appelazijn heeft de meeste voedingswaarde en kracht. De gefilterde variant, wat eigenlijk alleen maar van cosmetische waarde is, heeft daardoor een verarming ondergaan van vitamines en mineralen. Voor optimaal effect adviseer ik de ongefilterde troebele biologische appelazijn. Drie keer per dag een glas water of iets anders met twee theelepeltjes appelazijn.