Kauwen op een kruidnagel tegen keelpijn en kiespijn.
Kruidnagels is een zeer gewaardeerd kruid, algemeen erkend over de hele wereld voor haar medicinale en culinaire kwaliteiten. De kruiden zijn in feite de gedroogde, nog gesloten “bloemknoppen” van van de kruidnagelboom (Botanisch: Syzygium aromaticum) een inheemse regenwoud boom in Indonesië.
In het eerste stadia van ontwikkeling, zijn de bloemknoppen bleek van kleur, die geleidelijk aan groen worden, en zich tenslotte ontwikkelen tot felrode kruidnagel knoppen. Dit is het moment van de oogst. De knoppen worden over het algemeen geoogst als ze 1,5-2 cm in lengte bereiken.
Elke kiem bestaat uit een lange kelk; eindigend in vier uitspreiden kelkbladen en vier ongeopende bloemblaadjes. In deze gesloten bloemblaadjes vormt zich een kleine bal bovenaan. De zoete geur van kruidnagel is te danken aan eugenol, een essentiële olie in de bloemknop.
Eigenschappen van kruidnagels
Vitaminen:
A en beta-caroteen, B1, B2, B6, C, K, C
Mineralen:
kalium, mangaan, ijzer, selenium en magnesium
Etherische oliën:
acetyl eugenol, beta-caryofylleen en vanilline, crategolic zuur;
Tannines:
gallotannic acid, methyl salicylaat (pijnstiller)
Flavonoïden:
eugenin, kaempferol, rhamnetin,
Triterpenoids:
oleanolzuur, stigmasterol en campesterol
Sesquiterpenen: geur- en aromastoffen
De werkzame bestanddelen in de kruidnagel zijn:
anti-oxidant, antiseptisch, plaatselijk verdovend, anti-bacterieel, verwarmend, kalmerend, en anti-winderigheid.
Het kruid bevat etherische oliën zoals eugenol. Deze stof geeft de zoete aromatische geuren aan de kruidnagel-knop. Eugenol heeft lokale verdovings- en antiseptische eigenschappen en verwijdert gifstoffen uit het lichaam.
Vitamine A is ook vereist door het lichaam voor het behoud van gezonde huid en slijmvliezen naast essentieel voor het gezichtsvermogen. Het gebruik van natuurlijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan flavonoïden helpen om het lichaam te beschermen tegen long- en mondholte kanker. De consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C helpt het lichaam te ontwikkelen weerstand tegen ziekteverwekkers en scharrelen schadelijke zuurstof-vrije radicalen.
Selectie en opslag
Kruidnagels zijn het hele jaar door beschikbaar, op de lokale markten vers, elders in gedroogde vorm. Goede kwaliteit knoppen moeten een zoete geur afgeven wanneer je ze tussen de duim en wijsvinger inklemt. Je kunt beter hele knoppen kopen in plaats van poeder, omdat er in poeders toevoegingen kunnen zitten. De knoppen moet gezond en compact zijn, met steel en kelkbladeren.
Hele kruidnagels moeten worden opgeslagen in een koele donkere plaats in dichte containers. Zo kunnen ze vele maanden bewaard blijven. Ze kunnen worden gemalen in een vijzel als dat nodig is. Als je ze gemalen hebt, moet het poeder in de koelkast bewaard worden in luchtdichte bakjes en zo snel mogelijk gebruikt worden, omdat het haar smaak snel verliest.
Gezondheidsvoordelen van kauwen op een kruidnagel
Tegen keelpijn (lokale verdoving en antiseptisch)
Tegen kiespijn
Tegen ontstekingen in de mond en keel
Verbeteren van de spijsvertering
Verlicht indigestie en constipatie problemen
Goed voor hartslag en bloeddruk
Tegen long-, maag-, darm-, en mondholte kanker
Er wordt ook onderzoek gedaan naar de werking van eugenol om de bloedsuikerspiegel bij diabetici te verlagen.
Het afkooksel kan worden gebruikt bij de behandeling van indigestie en winderigheid.

Sinaasappel met kruidnagel
Heeft een verdrijvende werking tegen parasieten (wormen).
Voor artritis en pijnlijke spieren, gebruikt als een kompres of in hete baden.
Andere toepassingen
Een halve sinaasappel met kruidnagel verjaagt muggen en vliegen.
Kretek, de kruidnagelsigaret, in Indonesië worden meer kretek sigaretten gerookt dan sigaretten met tabak.
Als geurbouquet op tafel erg populair in combinatie met kaneelstokjes en steranijs.
Culinaire toepassingen van kruidnagel
Teneinde de geur en smaak van de kruidnagel intact te houden, is’t het beste dat de kruidnagel op het laatste moment wordt toegevoegd in de recepten. Dit komt omdat langdurig koken resulteert in verdamping van de essentiële oliën.
Dit populaire kruid wordt, sinds de oudheid, gebruikt in de bereiding van veel gerechten in de Aziatische en Chinese keuken. Samen met andere kruiden zoals peper, kurkuma, gember etc. wordt kruidnagel gebruikt bij het marineren kip, vis en vlees.
In het Midden-Oosten wordt het gebruikt in vlees en rijstgerechten.
Het kruid wordt ook vaak gebruikt bij de bereiding van soepen en sauzen.
Lees ook Waarom is peterselie goed voor fibromyalgie?
Veiligheidsprofiel
Gerechten op basis van grote hoeveelheden kruidnagel moet worden vermeden bij patiënten met maagzweren, colitis ulcerosa en diverticulitis. Het eten van kruidnagels wordt ook ontraden tijdens de zwangerschap.