Loes Knetsch ©
Kan je te veel knoflook eten? Ja, dat kan. Maar eerst wat algemene informatie.
Wat is knoflook?
Allium sativum, in de volksmond bekend als knoflook, is ui-achtige plant. Zijn naaste verwanten zijn de ui, sjalot, prei, bieslook en rakkyo (ook wel bekent als de Chinese ui).
Hoe ziet knoflook eruit?
Knoflook is een bol gewas. Wanneer het volgroeid is zitten er ongeveer 10-12 teentjes in een enkele bol. Wanneer een teentje knoflook wordt geperst of gekauwd krijg je de beste stoffen eruit voor de gezondheid.
Knoflook veroorzaakt krachtige biologische effecten in het lichaam door een zwavelverbinding. Deze verbinding is bekend als Allicine. Er zijn voordelen en nadelen voor de gezondheid bij het gebruik van knoflook in rauwe vorm.
Hoe werkt allicin?
Van nature is allicin een stofje dat de knoflook beschermt tegen indringers. Het is een bacterie doder en een krachtig insecticide. Het heeft het vermogen om zich op enzymen te richten en de indringende infectie in feite uit te hongeren. De meeste allicin overleeft het koken niet, daarom wordt ook altijd geadviseerd om de knoflook rauw te gebruiken. De allicin is een natuurlijk antibiotica net als de propolis van de bij.
20 voordelen van knoflook (bij normaal gebruik):
- Het heeft een positief effect op je afweermechanisme.
- Het helpt bij het afbreken van toxische stoffen in je lever.
- Het activeert glutathione, een eiwit dat vrije radicalen afbreekt.
- Knoflook is een krachtige antioxidant.
- Het werkt sterk ontstekingsremmend en doodt bacteriën.
- Het is een krachtig anti-worm middel, en kan darmparasieten zoals spoelwormen en aarsmaden verdrijven.
- Het heeft de kracht om kankerverwekkende effecten na het inademen van asbest te verminderen. Bevolkingsgroepen die dagelijks knoflook in hun dieet hebben, ontwikkelen minder vaak verschillende vormen van kanker, zoals maag- en darmkanker.
- Het werkt gunstig tegen paratyfus, darmcatarre, colitis (ontsteking van de dikke darm).
- Het verbetert de spijsvertering en gaat gisting in darmen tegen.
- Het doodt schimmels, en heeft een gunstige werking op Candida Albicans.
- Heeft een positieve werking op het hormonale systeem. (Post) menopauze.
- Een vertragende werking op de ziekte van Alzheimer en dementie.
- Verbetert het cholesterolgehalte. (LDL-cholesterol)
- Vermindert het risico op hart- en vaatziekten en op beroertes.
- Stabiliseert de bloeddruk.
- Beschermt tegen infectie ziektes, ten gevolgen van verkoudheden.
- Het beschermt bij griep.
- De actieve verbinding in knoflook kan de bloeddruk verlagen.
- Het heeft grote voordelen voor de huid.
- Het kan verlichting geven bij psoriasis.
9 nadelen van knoflook eten (bij overdosering):
- Schade aan rode bloedcellen.
- Schade aan de darmflora komt voor.
- Bloedarmoede
- Irritatie van maag- en darmslijmvlies.
- Een slechtere leverwerking.
- Slechte bloedstolling.
- Risico tot afbraak van hersencellen (tegenovergesteld effect van normaal gebruik)
- Zwaardere zweetlucht.
- Ruiken uit de mond.
Te veel knoflook remt de opname van voedingsstoffen door de darmwand en benadeelt de leverfunctie. Zwangere en zogende vrouwen moeten knoflook vermijden. Blijf er ook vanaf als je een maagzweer hebt, bloedarmoede, trombose, diabetes of aanleg voor bloedingen. Bloed kan er tot 30 % later van stollen, wat ook op menstruatie zijn effecten heeft. Wees erg voorzichtig met het gebruik van knoflook als je bloedverdunners gebruikt.
Wat is normaal gebruik van knoflook en wanneer is het een overdosering?
Hoewel het gebruik van knoflook bijzonder gezond is, geldt in dit geval ook, te veel is niet goed! Langdurig gebruik van vele teentjes rauwe knoflook in therapeutische dosissen (een dosis van vier of meer teentjes rauwe knoflook per persoon per maaltijd) kan leiden tot bovenstaande problemen. Hou je aan de veilige kant, en gebruik niet meer dan 2 teentjes per maaltijd.
Wat is zwarte knoflook?
Zwarte knoflook is een 100% natuurlijk product. Dit betekent dat bij zwarte knoflook geen conserveermiddel of overige smaakmiddelen zijn toegevoegd. Zwarte knoflook ontstaat door een speciaal fermentatieproces. Dit fermentatieproces vindt plaats onder grote hitte en duurt een maand. Uit onderzoek blijkt dat zwarte knoflook bijna twee keer zoveel antioxidanten bevat dan gewone knoflook. Zwarte knoflook is minder bekend dan de gewone witte knoflook maar heeft zeker ook zeer gezonde eigenschappen. Allicine is een natuurlijk antibioticum dat voorkomt in gewone knoflook. Het is een in vet oplosbaar. Knoflook werkt zeer efficiënt in het bestrijden van verscheidene bacteriën, waaronder ook de MRSA bacterie (ziekenhuisbacterie). In zwarte knoflook is de Allicine omgezet in S-Allyl-cysteine, die in water oplosbaar is en daardoor makkelijker door het menselijk lichaam op te nemen is. Zwarte knoflook is niet in de supermarkten te krijgen, maar reformzaken hebben het meestal wel.
Voedingsdeskundige feiten van knoflook.
Knoflook heeft weinig calorieën, en is zeer voedzaam.
Vitamines en mineralen
Vitamine B 1, B 6 en C
Vezels
Mangaan
Selenium
Calcium,
Koper
Kalium
Fosfor
Knoflook voordelen voor de huid
Knoflook kan helpen haaruitval tegen gaan. Masseer knoflook op je hoofdhuid met een knijpende beweging. Het kan ook verlichting geven bij psoriasis. Laat de uitgeperste knoflook ongeveer 10 minuten op de huid haar werk doen.
Gebruik van knoflook bij acne
Snij een teentje knoflook doormidden en hou het 5 tot 10 minuten op het puistje. Door de antibacteriële werking van knoflook, is het ook aan te raden om tegelijkertijd rauwe knoflook aan je dieet toe te voegen. Smeer echter niet je hele gezicht in met knoflook, dat kan zelfs een soort van brandwonden veroorzaken. Gebruik het alleen plaatselijk.
Knoflook ter bevordering van haargroei
Knoflook op de hoofdhuid inmasseren, heeft een gunstige invloed op de haargroei en kale plekken. Je kan een geperst teentje knoflook dan het best vermengen met wat olijfolie.
Roosvorming als gevolg van homonale schommelingen
Daar knoflook een positieve werking op het hormonale systeem heeft, kan het ook invloed hebben op roosvorming. Roosvorming is gerelateerd aan hoormoonschommelingen en komt vaker voor in de pubertijd en tijdens en na zwangerschappen. Begin echter geen extreem knoflook dieet tijdens een zwangerschap, want knoflook heeft ook een ontgiftende werking, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor de baby. Gebruikte je al knoflook voor de zwangerschap, dan kan je dat gebruik gewoon voortzetten.
Effect van knoflook en pigmentvlekken
Citroensap en appelazijn staan erom bekend dat ze pigmentvlekken kunnen verbleken, maar ook ui en knoflook kunnen effect hebben op pigmentvlekken.
Knoflook en de huidpaddestoel
Een huidpaddestoel is een klein wratachtige uitstulping van de huid, ook wel steelwratjes genoemd. Vaak zitten ze in de hals en onder de oksels. Het zijn bijna altijd goedaardige tumoren. Je kunt ze aanstippen met een knoflooktinctuur, of met een doorgesneden teentje rauwe knoflook. Wanneer deze wratjes gaan jeuken of bloeden, moet je er altijd naar laten kijken door een arts.
Knoflook tegen aambeien
Vitamine C versterkt de wand van de bloedvaten, en is het eerste wat ik adviseer bij aambeien. Daarnaast, voor het behandelen van uitwendige aambeien zijn kokosolie en aloë vera gel heel effectief, met name tegen de jeuk. Inwendige aambeien reageren goed op een aftreksel van knoflook.
Snij twee teentjes knoflook doormidden, doe kokend water in een kopje en voeg de knoflook eraan toe, laat 25 minuten trekken. Zodra het water op kamertemperatuur is, kan je het inwendig gebruiken om interne aambeien te behandelen. Gebruik dit natuurlijke middeltje één keer per dag.
Het voordeel van knoflook, broccoli en citroen bij gewichtsverlies
Knoflook, op zich, is erg gezond, maar als je het wilt inzetten om af te vallen, is een combinatie van knoflook, broccoli en citroen aan te bevelen. De zink die aanwezig is in broccoli verstekt de werking van knoflook enorm. De aanwezigheid van ijzer in broccoli zorgt ervoor dat de vitamine C uit de citroen veel makkelijker door het lichaam wordt opgenomen.
Recept:
4 eetlepels zonnebloemolie en 1 eetlepel olijfolie
4 teentjes knoflook in plakjes
1 citroen, rasp de schil en pers daarna uit
1 broccoli stronk in blokjes
~
Verwarm de olie, doe de knoflook, citroensap en citroenrasp erin en laat de knoflook licht bruinen, klaar.
Kook de broccoli blokjes 5 minuten in water met een beetje zout, afgieten en even doorwarmen met een paar eetlepels van de knoflook/citroen olie, voeg peper en evt. nog wat zout naar smaak toe.
Het restant van de olie kun je later als wokolie gebruiken.
Het voordeel van knoflook, broccoli en citroen in de menopauze
Broccoli is rijk aan calcium en fyto-oestrogenen. En knoflook heeft een positieve werking op het hormonale systeem. Ze versterken elkaars werking, en in combinatie met citroen creëer je een heel krachtig team.
Kan je te veel knoflook eten? Conclusie:
Knoflook eten geeft erg veel gezondheidsvoordelen. Zowel inwendig als uitwendig. Hou je aan het advies om niet meer dan 2 teentjes knoflook per persoon per maaltijd te gebruiken, of aan het doseringsadvies van de fabrikant, wanneer je knoflook capsules of tinctuur gebruikt. Verse knoflook is relatief goedkoop en in alle supermarkten te koop.
Super voedsel
Gezien de veelzijdigheid en eigenschappen van knoflook hoort deze bol in mijn lijst van super voedsel thuis.
Verse knoflook, in gedroogde of capsule vorm
Verse en gedroogde knoflook zijn in elke supermarkt te koop. Capsules tref je soms ook in de supermarkt aan, maar elke reform- en drogisterij winkel heeft ze in het assortiment. Ook online kun je knoflook capsules aanschaffen.
Ik gebruik ruim een jaar elke dag een teentje knoflook en heb sindsdien geen griep of griepverschijnselen gehad en voel me een stuk fitter dan voor die tijd
Heel verstandig, dat doe ik ook, plus dat ik ook elke dag bijen propolis om de anti-bacteriële en antivirale eigenschappen gebruik om dezelfde reden.
Cheers, gezondheid! Loes
Ik dacht lekker bruchetta voor ontbijt. Nu heb ik te veel rauwe knoflook gegeten. 4/5 teentjes. Ben nu al de hele dag misselijk. Poh kan dat?
Hi Maartje, je zorgt in ieder geval dat iedereen een bepaalde afstand (social distance) van je houdt als je ontbijt met 4/5 teentjes knoflook ;). Dat is zelfs voor een gezinsmaaltijd (4pers.) redelijk veel. Voor een keertje is dit niet schadelijk, maar je maag kan behoorlijk van streek raken als je, voor jou ongewone hoeveelheden/soorten, voedsel eet. Als ik ga ontbijten met gebakken eieren, uitgebakken spekjes en gesmolten kaas, dan is mijn maag ook een dag van streek.
Ik hoop dat je jezelf al iets lekkerder voelt.
Loes