Loes Knetsch ©
Noten vormen een zeer gezonde aanvulling op je dagelijkse dieet door de aanwezigheid van gezonde vetten. Dit artikel gaat over de gezondheidsvoordelen, wat het dagelijks eten van noten, voor jou kan betekenen. Hart voor noten maakt zich hard voor noten:)
Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van noten?
Omega-3 vetzuren
Omega-3 vetzuren wordt aangetroffen in veel soorten vis, maar ook veel noten zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Omega-3’s zijn een gezonde vorm van vetzuren die je hart helpen bij het voorkomen van gevaarlijke hartritmes die kunnen leiden tot hartaanvallen.
Vezels
Alle noten bevatten vezels, die je cholesterol verlagen. Vezel maken je vol, dus je eet minder. Vezels worden ook geacht een rol te spelen bij het voorkomen van type 2 diabetes.
Vitamine E
Vitamine E kan helpen bij het voorkomen van het dichtslibben van je slagaders. Plaque ontwikkeling in je slagaders kan leiden tot pijn op de borst, hartvliesziekte of een hartaanval.
Plant sterolen
Sommige noten bevatten plant sterolen, een stof die je cholesterol kan verlagen. Plant sterolen worden vaak toegevoegd aan producten zoals margarine en sinaasappelsap voor extra gezondheidsvoordelen, maar sterolen komen van nature voor in noten.
L-arginine
Noten zijn ook een bron van l-arginine, dat is een stof die de gezondheid van jouw slagaders kan verbeteren, waardoor ze flexibeler en minder vatbaar zijn voor bloedstolsels die de bloedstroom kunnen blokkeren.
Welke hoeveelheid noten wordt gezond beschouwd?
Een noot bestaat gemiddeld voor zo’n 50%-70% uit vetten. Hoewel het grootste deel van dit vet gezond vet is, zijn het nog steeds veel calorieën. Daarom moet je noten in moderatie eten. Ideaal gezien moet je noten gebruiken als vervanging voor verzadigde vetten, zoals die in vlees, eieren en zuivelproducten voorkomen.
In plaats van voedsel te eten met ongezonde verzadigde vetten, probeer dan een handvol noten of een eetlepel of twee voor noten olie te vervangen. Het wordt aangeraden om ongeveer vier porties ongezouten noten per week te eten. Kies voor ruwe of droog geroosterde noten, in plaats van in olie gekookt.
Een portie is een kleine handvol (1,5 gram) hele noten of 2 eetlepels notenpasta. Maar doe dit als onderdeel van een hart-gezond dieet. Het eten van noten en je dieet niet veranderen op verzadigde vetten die in veel zuivel- en vleesproducten voorkomen, zal weinig effect opleveren.
Maakt het uit wat voor soort noten je eet?
Het type nootjes waar je voor kiest om te eten, maakt niet zoveel uit. De meeste noten blijken gezond te zijn, hoewel sommige meer hartgezonde voedingsstoffen kunnen hebben dan anderen. Bijvoorbeeld, walnoten bevatten hoge hoeveelheden omega-3 vetzuren.
Amandelen, macadamia noten, hazelnoten en pecan noten zijn andere noten en ook erg gezond. En het is niet zo verwonderlijk dat noten geweldige eigenschappen bezitten. Het zijn tenslotte de zaden die alles in zich hebben om uit te groeien tot een boom.
Houd er rekening mee dat de gezonde voordelen van noten wegvallen als ze zijn bedekt met chocolade, suiker of zout.
Hoe zit het met noten oliën? Zijn ze ook gezond?
Notenoliën zijn ook een goede bron van gezonde voedingsstoffen, maar ze bevatten geen vezels zoals in gehele noten. Walnootolie is het hoogst in omega-3’s.
Overweeg het gebruik van noten oliën in zelfgemaakte salade dressing of bij het koken en bakken. Houd er rekening mee dat noten oliën anders reageren op hitte dan plantaardige oliën. Noten olie kan bij oververhitting bitter worden. Net als met noten, gebruik noten olie spaarzaam, aangezien de oliën veel vet en calorieën bevatten.
8 meest bekende noten
Noten hebben een gunstig effect op hartziektes, de bloeddruk en bloedcirculatie en de hersenen.
Noten bevatten: Beta Caroteen, Folaat, Luteïne, Nicotinezuur, B1, B2, B6, E, Zeaxanthine, Calcium, Fosfor, IJzer, Jodium, Kalium, Koper, Magnesium, Mangaan, Selenium, Zink.
kcal = per 100 gram
1. Amandelen; 659 kcal; Extraatje: fenylalanine
De amandel komt van oorsprong uit West Azië. Binnen de EU produceert Spanje de meeste amandelen. Voor Californië is de amandel het grootste export product.
2. Pistache noten; 592 kcal; Supernootje!
Bevat tevens arginine wat werkt tegen keelpijn. De pistachenoot maakte in de prehistorie al onderdeel uit van het dagelijkse menu, dat is uit opgravingen gebleken. Ze komt van oorsprong uit het Midden Oosten.
3. Walnoten; 708 kcal; Rijk aan Omega 3!
Bevat melatonine voor een goede nachtrust. De walnoot komt van oorsprong uit Persië (Irak) en is aangetroffen op gezonken boten uit de Romeinse tijd.
4. Cashew noten; 615 kcal; Rijk aan Vitamine B
B1, B2, B3, B5, B6 en B11. De cashewnoot komt van oorsprong uit Brazilië. Portugeese ontdekkingsreizigers namen de cashewnoot mee van hun reizen.
5. Pecan noten; 690 kcal; Bevat Ellagzuur
Ellagzuur bindt zich aan kankerverwekkende stoffen. De pecan noot komt uit Mexico en was een belangrijk voedsel voor de indianen om de koude winters door te komen.
6. Macadamia noten; 718 kcal; Rijk aan vitamine B
B1 (100% ADH), B2, B3, B6. De Macadamia noot is een inheems Australisch gewas, welke tegenwoordig ook elders geteeld wordt.
7. Para noten; 656 kcal; Rijk aan Selenium
Selenium zorgt voor een goede weerstand, en voor de ontwikkeling van de zaadcellen. De paranoot groeit in de oerwouden van Zuid Amerika. De paranoot boom gedijt dan ook alleen in het oerwoud.
8. Hazelnoten; 628 ckal; Rijk aan Vitamine E en bevatten lycopeen
Lycopeen heeft een bijzonder remmend effect op kanker. De hazelnoot komt van oorsprong rond de Zwarte Zee en is van daaruit verder verspreid. Wichelroedelopers hebben een voorkeur voor hazelaarstakken.
Noten in de keuken
Gezond koken. Noten vormen een dankbaar ingredient in salades. Maar ook in taarten en rijstgerechten kun je noten verwerken.
Waar te koop?
Je kunt tegenwoordig in elke supermarkt al deze noten kopen, koop je liever online?