Zwarte Komijn; Black seed wordt in Engeland als “Love in a Mist” aangeduid. En in de Arabische landen spreken ze over “Gezegend Zaad van Zwarte Komijn”.
De geschiedenis van Zwarte Komijn (Nigella Sativa)
Nigella Sativa olie werd geplaatst in het graf van Toetanchamon
Zwarte Komijn wordt verondersteld in het Middellandse-Zeegebied inheems te zijn. Het is in de loop der jaren verspreid over de rest van Noord-Afrika, Oost-Azië en Zuid-Europa.
In het afgelopen decennia, heeft de Zwarte Komijn zijn weg gevonden in Oost-Europa en Noord-Amerika. De plant wordt wereldwijd gekweekt voor medicinale en culinaire toepassingen. De zwarte komijn is gevoelig voor het klimaat en de bodemgesteldheid, zodat de productie vooral gedijt in het hele Midden-Oosten en het Middellandse-Zeegebied die India, Bangladesh, Egypte, Soedan, Turkije, Irak, Iran en Pakistan omvat.
In bijbelse tijden
werd de Zwarte Komijn vaak gebruikt voor het kruiden van brood en gebak, en in heel Europa werden door de eeuwen heen gebakken gerechten gekruid met Zwarte Komijn in combinatie met koriander.
Zwarte komijn heeft een lange geschiedenis als een divers heilzaam kruid. Al meer dan drieduizend jaar, hebben de mensen van de Zwarte Komijn gebruikt om tal van kwalen te genezen. Hun gezongheid te onderhouden en te verbeteren. Het vroegste gebruik van Zwarte Komijn is terug te voeren op de Assyriërs in het oude Egypte. De Assyriërs noemde de Zwarte Komijn “tin tir” en ze aten het om maagproblemen te genezen. Zij gebruikten het ook uitwendig voor de behandeling van ogen, neus, mond en huidontstekingen zoals uitslag, beten en zweren.
In de Egyptische samenleving
maakten de mensen er olie van om uitwendig te gebruiken om de huid te voeden. Het werd ook veel gebruikt als hulp bij de spijsverteringsproblemen. De olie was een geliefde deel van het dagelijkse Egyptische leven. De Egyptenaren kenden en gebruikten de Nigella Sativa en beschreven het als een wondermiddel (genezing voor problemen en ziekten). Tutankamun had zelfs een fles van deze olie in zijn graf! De Romeinen kenden dit zaad ook en noemde het Griekse Koriander en gebruikten het als een voedingssupplement.
In de eerste eeuw
heeft de Griekse arts Dioscorides opgeschreven dat de Nigella Sativa zaden werden ingenomen om

De Materia Medica
hoofdpijn, verstopte neus, kiespijn en wormen te behandelen.
De Perzische arts (hedendaags Irak)
Ibn Sina, in het Westen meer bekend als Avicenna, gaf voldoende krediet aan de genezende eigenschappen van de Nigella Sativa. Ibn Sina schreef ‘The Book of Healing’, welke wordt beschouwd als een kenmerk in de geschiedenis van de humane geneeskunde. Een boek met de grootste oplage wat ooit is geproduceerd door een enkele persoon. Ibn Sina prees Nigella Sativa om zijn preventieve en herstellende kwaliteiten. In zijn geschriften verklaarde hij dat Nigella Sativa de energie van het lichaam stimuleert en helpt te herstellen van vermoeidheid of moedeloosheid. Nigella Sativa werd door Ibn Sina ook aanbevolen als remedie voor koorts, hoofdpijn, kiespijn, en verkoudheid; als een kalmerend middel voor huidaandoeningen, wonden en externe irritaties; en als een anti-schimmel en remedie tegen parasieten en wormen.
In het Oosten
verspreidde de Zwarte Komijn zich in India, waar het medisch werd gebruikt om de spijsvertering kwalen en gastro-intestinale stoornissen te behandelen. Het werd ook beschouwd als een metabole versterker. De Ayurveda, (een gemeenschappelijke medische praktijk in India die de wetenschap van het leven, preventie en duurzame middelen) gebruikt Nigella Sativa voor zijn vermogen zenuwaandoeningen, anorexia en gynaecologische problemen genezen. Het wordt ook gebruikt om de stemming te verhogen, het stimuleren van het metabolisme. Nigella Sativa biedt alle voordelen voor een harmonieus lichaamstonic. Ayur vedische geneeskunde is een benadering van wellness gebaseerd op het creëren en onderhouden van een algemeen evenwicht van energie en biologische systemen in het lichaam.
Lees ook over de geneeskracht van tomaten.
Gebruik jij Chia zaad? Heeft het invloed op jouw gezondheid? Deel jouw mening over de Chia zaad in een reactie hieronder…