Loes Knetsch ©
Superkracht van Cranberries, de cranberry praat met uw genen!
Cranberries zijn rijk aan plantaardige anti-oxidanten en fytochemicaliën en deze zetten zich in bij de bestrijding van kanker .
Hier zijn zeven redenen om Cranberries het hele jaar door te eten.
1. Super Anti-oxidant met een cel beschermende werking
De fytochemicaliën in cranberry geven bescherming aan je genetische materiaal, het beschermt DNA tegen schade veroorzaakt door een hoge oxidatieve stress en vrije radicalen. Dit is een mechanisme waarmee plantaardige anti-oxidanten de ontwikkeling remmen en de progressie van kanker. Naarmate we ouder worden, hebben we meer oxidatieve stress en dus profiteren we ervan door diep gekleurde voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten toe te voegen van onze dagelijkse voeding. De dieprode kleur van veenbessen verklapt ons de aanwezigheid van plantaardige stoffen die beschermen en ondersteunen bij de reparatie van DNA. De cranberry praat met uw genen.
2. Blaas en gezondheid
Stoffen in de cranberry hebben de unieke mogelijkheid om zich te hechten aan de binnenkant van de blaas en urinewegen zo de aanhechting en groei van bacteriën, waaronder E. Coli, een veel voorkomende oorzaak van urineweginfecties te remmen. Dit verklaart waarom bessensap al honderden jaren wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde ter bevordering van een gezonde blaas en ook de frequentie van blaasontsteking te verminderen.
3. Maag en gezondheid
Sommige maagzweren hebben last van overmatige groei van de bacteriën Heliobacter pylori. De stof, Type-A proanthocyanidins, fungeert eveneens in de maagwand, door het voorkomen van de aanhechting van deze bacterie en daarmee de kansen op de groei die leidt tot symptomen zoals brandend maagzuur en pijn en tenslotte kan het de zweren van het maagslijmvlies verlagen.
4. Actief gevecht tegen kanker
Cranberries, zoals veel plantaardige voedingsmiddelen, zijn multitaskers en werken door interactie in meerdere opzichten samen met celfysiologie en kankergroei factoren. Cranberries zijn ook een bron van epicatechins, quercetine en ursolzuur, die allemaal op zich krachtige kanker bestrijdende middelen zijn. Het brede scala van plantaardige stoffen in cranberries regelen de activiteit van een aantal enzymen die van cruciaal belang zijn voor de groei van kankercellen. Cranberry fytochemicaliën bevorderen ook normale celdeling en normale celdood (apoptose) die is verloren in kankercellen, waardoor ze groeien en vermenigvuldigen zonder beperking. Door het ondersteunen het normale cel functioneren, zijn de factoren die bijdragen aan de ontwikkeling en groei van kanker verminderd. Studies hebben aangetoond dat plantaardige stoffen, die aanwezig in zijn in cranberries, actief werken in verscheidene kankercellijnen, waaronder hormonale kankers zoals borstkanker en prostaatkanker en veel voorkomende kankers waaronder longkanker en darmkanker. Dit kan worden veroorzaakt door de aanwezigheid van kleine hoeveelheden resveratrol en pterostilbeen die het DNA beschermen en daardoor de levensduur van gezonde cellen verlengen.
5. Lever en cellulair ontgiften
Plantaardige stoffen in cranberries ondersteunen de ontgiftingtrajecten in de lever. Cranberries hebben effect op enzymen die verantwoordelijk zijn voor zowel afkicken, als het ontgiften van toxische chemicaliën vanuit het milieu. Beide kunnen worden gekoppeld aan een verhoogd risico op kanker.
6. Rijk aan voedingsstoffen
Verse Cranberries zijn rijk aan vitamine C en ook kleine hoeveelheden vezels, mangaan, vitamine K en vitamine E.
7. Bevorderd ontstekingsvrije functies
De dieprode kleur van cranberries signaleert ons de aanwezigheid van de kanker bestrijdende stof quercetine (een kleurstof), ook aanwezig in de schil van rode appels en rode ui. Het veranderen van het milieu van kankercellen met voedsel en dieet is een krachtige strategie.
Door Cranberries toe te voegen aan uw dieet vindt u de meeste voedingswaarde in verse, rauwe onbewerkte bessen. Veel van de anti-oxidanten en cel beschermende eigenschappen blijven behouden wanneer cranberries worden gedroogd of gekookt in heerlijke sauzen. Denk aan het bewaren van gedroogde cranberries, direct klaar om toe te voegen aan salades, granen, yoghurt, appelmoes, hete thee, of zelfs kip en vleesgerechten. Ze hebben een delicate en scherpe smaak die niet overheerst. U kunt voor de bestrijding van kanker een cel beschermend dieet creëren door er een gewoonte van te maken om bepaalde voedingsstoffen toe te voegenop een dagelijkse basis. Zoals bessen, tomaten, aloë vera of koninginnegelei, allemaal rijk aan fytochemicaliën
Omdat de fytochemicaliën in cranberries primaire aspecten van de ontwikkeling van de cel aanpakken en progressie van kanker, met inbegrip van ontstekingen, oxidatieve stress en vrije radicalen schade, ontgifting, celdeling en celdood, evenals DNA-schade, moet de cranberry worden beschouwd als één van de grootste voedingsmiddelen in de bestrijding van kanker.
Lees hier waar cranberries verder nog een rol spelen.
Wat vind jij van cranberries? Eet jij ze gedroogd of vers? Hebben ze invloed op jouw gezondheid? Deel jouw mening over de cranberries in een reactie hieronder…