Loes Knetsch ©
Er zijn duizenden artikelen te vinden over het positieve effect van cacao op reuma-achtige verschijnselen. Maar ik geloof dat iedereen verschillend reageert op voedsel, supplementen en medicijnen. Geen mens is hetzelfde. Mijn ervaring met cacoa is anders dan de meeste mensen ervaren en de meeste artikelen beweren. Bij mij is een duidelijk verband tussen het eten van chocolade en artritis klachten.
Mijn verhaal
Ik zal je vertellen hoe het is gegaan. 4 jaar geleden kreeg ik regelmatig aanvallen van een soort “vliegende reuma” klachten in mijn vingers. Ik noem het vliegende reuma, omdat het van de ene knokkel naar de andere knokkel ging. Geen idee of dit te officiële benaming is. Ik lees op internet dat het ook wel palindroom reuma wordt genoemd. Ik voelde me echt gehandicapt, de pijn binnenin mijn knokkels was zo erg dat ik moeite had om mijn vingers te gebruiken. Regelmatig tapete ik twee vinger aan elkaar om het wat dragelijker te maken. Ik legde dit voor aan mijn huisarts en vroeg of dit in verband kon worden gebracht met bepaalde soorten voedsel. Dat werd ten stelligste ontkend.
Het effect van voedsel
Toch had is het gevoel dat het met eten te maken had. En ik startte een dagboek van alles wat ik at. En tot mijn verbazing had ik elke keer, voordat deze verschijnselen optraden, iets met cacao erin gegeten of gedronken.
Ik besloot om een tijdje te proberen chocolade uit mijn voeding te schrappen. Het is nu 4 jaar geleden, dat ik geen chocolade meer heb aangeraakt. Het is ook 4 jaar geleden dat ik voor het laatst “vliegende reuma” heb gehad.
Ik ben er inmiddels heilig van overtuigd dat de oorzaak van mijn reuma-achtige klachten, in mijn geval, ligt aan de chocolade.
Verborgen ingrediënten
Lees altijd het etiket. Soms is het niet echt duidelijk welke verborgen stoffen er in een product zitten. Het moet echter wel vermeld zijn op de ingrediënten lijst. Om maar een paar verborgen voorbeelden te noemen:
- Theobromine = Aroma extract uit cacao
- Gedeïoniseerd concentraat = suiker
- E153 = Verkoold plantaardig materiaal (verkoold = kankerverwekkend)
- E236 = Mierenzuur, gewonnen uit mieren
- E441 = Gelatine, uit slachtafval
Lijst van e-nummers en waar het van gemaakt is
Er zijn meer dan 2800 verschillende aroma toevoegingen in ons voedsel
Wat goed is voor een ander hoeft niet goed voor jou te zijn.
Meestal weet je lichaam wel wat goed voor je is en wat niet. Dat merk je vaak aan een bepaalde voorkeur voor eten. Ga eens na bij jezelf hoe je jezelf voelt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen.
Een paar voorbeelden:
Als ik …. gegeten heb krijg ik
- Een opgeblazen gevoel.
- Jeuk
- Uitslag
- Buikpijn
- Benauwdheid
- Diarree
- Een prikkelende mond
- Prikkelbaarheid
- Duizeligheid
- Vermoeidheid
- Tranende ogen
- Vreemde pijn klachten
Dit kunnen intolerantie verschijnselen zijn. En als zeer hinderlijk worden ervaren. Wanneer je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen geeft dit een zeer duidelijk effect want je afweer systeem komt in actie. Wanneer je lichaam intolerant is voor bepaalde voedingsmiddelen zijn de effecten in meer of mindere mate aanwezig. Goed luisteren naar wat je lichaam je verteld kan ervoor zorgen dat je jezelf een stuk beter gaat voelen.
Een dagboek bijhouden
- Schrijf op welke vage of zelfs duidelijk klachten je hebt en wanneer.
- Houdt nauwgezet bij wat je eet en drinkt.
- Kijk of je verbanden ziet.
- Elimineer het voedsel voor een paar weken waarvan je een vermoeden hebt dat het de oorzaak is.
- Kijk of de klachten verdwijnen.
- Voeg het weer toe en kijk of de klachten weer beginnen.
Als jij onverklaarbare pijn hebt in je knokkels, zou je een eliminatie dieet kunnen proberen. Denk dan ook aan chocolade.
Dit is een lange weg, maar kan wel veel voldoening brengen. Zeker wanneer je bij de huisarts geen gehoor krijgt.
Ik herinner mij nog heel goed de slogan: “Melk is goed voor elk” en het vervolg “Alleen niet voor Jan, die krijgt er buikpijn van”. Cacao kan, volgens mijn eigen ervaring, ook een negatief effect veroorzaken.
Lees ook: Wat is gezond voedsel?