Een aanval van jicht, iets minder is er niet! Die plotselinge pijn in je vingerkootjes, je teen of voet. Jicht is een opeenhoping van urinezuur kristallen op het gewricht. Naar zeggen is er geen directe oorzaak aan te wijzen en of het te maken heeft met wat je eet of drinkt. Nu heeft de Bosbes een stofje in zich, dat de urinezuurkristallen, wat jicht veroorzaakt, neutraliseert.
De Bosbes neutraliseert urinezuur wat jicht veroorzaakt
Zwarte bosbessen eten en drinken is een natuurlijke manier om urinezuur te neutraliseren en de PH waarde van het zuur tegen te gaan. Ze bevatten een rijkdom aan vitamine C en antioxidanten, die allebei goed zijn voor het stimuleren van het spijsverteringssysteem. En het spreekt voor zich dat een beter werkende spijsvertering er ook voor zorgt dat er minder urinezuur overblijft als restproduct van het afbreken van proteïnes.
Verkeerde proteïnes – eiwitten
Mijn eigen theorie over de inname van “verkeerde” proteïnes is helder. Zuivelproducten bevatten het proteïne caseïne, het melkeiwit. Nederland is een land waar erg veel zuivel in producten wordt verwerkt. En het rest afval van de verwerking van proteïne is urinezuur, wat zich dan weer afzet op je gewrichten. Ik ben dus een groot voorstander om melkproducten uit het dieet te schrappen wanneer je veelvuldig last hebt van jichtaanvallen. Wij behoren tot één van de paar landen waar melkproducten in grote hoeveelheden wordt gebruikt. Pas ook op met soya producten. Soja is zeer rijk aan purine, wat wordt omgezet in urinezuur.
Waar komt caseïne in voor?
Caseïne zit in melk en dat wordt vaak gebruikt in de volgende producten:
- instant sauzen
- roomijs, sorbet
- alle kaas
- slagroom
- instant soep
- koffie (de melange zakjes)
- yoghurt producten, met vruchten en aroma’s
- kant-en klaar maaltijden
- Margarine, halvarine, boter
- visconserve
- instant pudding
- crackers
- diepvriesmaaltijden
- vleeswaren, charcuterie
- pasta maaltijden
Wanneer je zelf koemelkeiwit allergie hebt, of iemand in je naaste omgeving, kom je erachter dat in bijna alle producten caseïne wordt toegevoegd, in kaakjes en sauzen, in brood en alle kant en klare producten. Duik je keukenkast eens in en kijk de ingrediënten op de verpakkingen eens na op:
- magere melkbestanddelen, droge melkbestanddelen
- wrongel, wei, weipoeder;
- melkpoeder, magere melkpoeder, volle melkpoeder, melkderivaat;
- caseïne, caseïnaat, melkeiwit, gehydrolyseerd melkeiwit;
- lactose, melksuiker;
- boterconcentraat, boterolie, boeter(poeder), melkvet, melkzout;
- lactalbumine, β-lactoglobuline, lactoferrine, lactoperoxidase, lactoval, recaldent,
- transglutaminase en nisine
Deze e-nummers kunnen (sporen van) melkeiwit bevatten: E101, E213, E234, E281, E282, E283, E408, E966.
Overdosis aan eiwitten
Het is mij duidelijk dat ons voedingspatroon een overdosis aan eiwitten biedt. En wanneer er een hiaat ontstaat in de vertering van al die eiwitten, er zich gezondheidsproblemen aandienen. Het niet kunnen verteren of slecht verteren van melkeiwitten zie je vaak terug als allergische huid reacties, buikpijn, diaree, maar ook jicht.
Mijn overtuiging
Er is geen arts die me op de voet volgt, maar ik ben er heilig van overtuigd dat wij onszelf ziek maken door alles maar te eten. Zoals een overdaad aan suiker, zoetstoffen, vlees producten, zuivel en veels te vette kant-en-klaar producten. Als ik een keer overstag ga voor een kant-en-klare lasagna of pizza heb ik geheid de hele avond het maagzuur.
Het eten van zwarte bessen (bosbessen) helpt jicht verminderen.
Het beste is om van verschillende kanten een probleem aan te pakken, het verminderen van de eiwit iname én tegelijkertijd een een neutralizer, als zwarte bessen, in te zetten.
Vormen van zwarte bessen die te koop zijn.
Als sap, verse zwarte bessen, gedroogde zwarte bessen, jam, smoothies, vita snacks, in poedervorm, als choco/berry pasta, als gezonde reep. Keus genoeg om een probleem als jicht van binnenuit aan te pakken.
Voedingswaarde van de Zwarte Bosbes
Vitaminen A, B1, B2, B5, B6, B11, C, E, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, koper, zink, rijk aan antioxidanten en polyfynolen.
Kan baten bij problemen als jicht, reuma, astma, stimuleert lever, alvleesklier, milt en nieren.
Met deze indrukwekkende lijst hoort de zwarte bosbes thuis in de lijst van Super Voedsel.