Balsemienhoning uit de Hollandse Biesbosch
Springbalsemienhoning komt uit de Brabantse Biesbosch, een bijzonder en prachtig natuurgebied in Nederland. Ik heb het geluk gehad daar jaren geleden een bootvakantie te mogen vieren. En het is met recht verheven tot Nationaal park de Hollandse Biesbosch.
Balsemien groeit voornamelijk in vochtige bossen, uiterwaarden en aan oevers.
De bijen vliegen graag naar de exoot springbalsemien.
Natuurbehoud Nederland heeft wel haar bedenkingen bij deze bijzondere plant die de gewoonte heeft om nogal door te woekeren. Zijn hebben hun handen vol aan het terugdringen van de balsemien.
Springbalsemienhoning voor een gezonde maaltijd

Balsemienhoning
Springbalsemienhoning is licht verteerbaar en erg goed voor de spijsvertering.
Deze balsemienhoning is heel goed te gebruiken als plaatsvervanging voor suiker in gebak. En natuurlijk ook in een heerlijk kopje thee.
Deze honing is erg zacht van smaak en wordt door kinderen vaak lekkerder gevonden dan andere soorten.
N.b. Geen honing geven aan kinderen onder de 1 jaar. Lees de waarschuwing.
Wanneer je te lang doet met een potje honing, kan het gaan kristalliseren. Door het langzaam op te warmen tot 40° in een pannetje. Zo beschadig je de enzymen niet. Doe het niet in de magnetron! Je kunt honing ook heel goed invriezen om het langer te kunnen bewaren.
Als je honing boven de 40° verhit, verliest het wel een gedeelte van de werkzame enzymen, maar het blijft dan nog steeds een betere keuze om zoete gerechten te maken dan gewone suiker.
Camembert met Balsemienhoning
- Acaciahoning
- Bloemenhoning
- Bloemen cremehoning
- Fruithoning