Aloë Vera: Hoe hebben we ooit zonder gekund?
Compacte versie; lees hier de uitgebreide geschiedenis van Aloë Vera.
Hoe voorkom je dat je niet alleen verleid, maar ook misleid wordt door alle beloften over dit hype-plantje?

Aloë Vera komt van nature in Oost- en Zuid Afrika voor. Missionarissen namen in 1598 de plant mee via Barbados naar Midden- en Zuid Amerika. De indianen gebruikten hem bij behandeling van brandwonden en noemden hem de “Hemelse Toverstaf”. Het gebruik en de productie van Aloë zijn vanaf de jaren ’50 aanzienlijk gestegen en dit “toverstafje” is vooral in de Verenigde Staten populair als belangrijk ingrediënt in cosmetica en gezondheidsdrankjes. In de loop der jaren zijn er talloze Aloë producten bij gekomen. In Japan wordt Aloë Vera in toetjes verwerkt en menige Japanse is “verslingerd” aan deze lekkere nagerechten.
Aloë Vera kent al 3500 jaar geschiedenis.
Cleopatra gebruikte Aloë om haar schoonheid te behouden en Alexander de Grote veroverde het eiland Socrota om de daar aanwezige grote Aloë plantages, die hij kaal plukte voor de wondverzorging van zijn soldaten.
In De Materia Medici van Dioscorides, ‘74 v.Chr. worden allerlei toepassingen beschreven van de plant: aambeien, blaren, haaruitval, jeuk, mondziekten en ontstekingen van het tandvlees, onzuivere huid, zonnebrand.
In de Bijbel komt Aloë regelmatig voor als kostbaar specerij.
Onderdeel van de Ayurveda, de Charaka Samhita is het oudste bewaard gebleven medische manuscript, waarin is opgenomen, de interne geneeskunde, kindergeneeskunde, chirurgie, psychologie en psychiatrie, keel neus oor en oogheelkunde, toxicologie, verjonging en vruchtbaarheid.
In de vedische periode (6000 v. Chr. Tot 600 v. Chr.) werden bijeenkomsten georganiseerd waarbij experts van verschillende vakgebieden samenkwamen. Naar aanleiding van één van deze samenkomsten zijn de oudste ayurvedische compilaties opgesteld.
Ook in de Ayurveda wordt Aloë vera bestempeld als geneeskrachtig kruid.
De Aloë Vera Barbadensis Miller heeft de meeste geneeskracht van alle soorten Aloë.