Loes Knetsch ©
De geschiedenis van Aloë Vera
De geschiedenis van Aloe Vera een ongelofelijk hemels toverstafje. Vele generaties geven het al door met mond-tot-mond reclame, dat de geneeswijzen van Aloë Vera planten onevenaarbaar is. Als we terug gaan in de geschiedenis vinden we vele getuigenissen over het gebruik van Aloë Vera en zijn geneeskrachtige waarden.
De Egyptenaren
De eerste vermelding van Aloë Vera gebruik is afkomstig van de Egyptenaren. Er zijn Egyptische tekeningen van de Aloë Vera planten op de muren van de tempels. Vele culturen, zoals de Egyptenaren, zouden zelfs de plant hebben verhoogd tot de status ‘god-achtige’.

Nefertiti (ca. 1370–ca. 1330 BC)
De helende eigenschappen van de Aloë Vera werden eeuwenlang gebruikt. En zo verdiende Aloë Vera de naam “Plant van de onsterfelijkheid”. Eén van de gemeenschappelijke mythen over de Aloë’s was dat van twee Egyptische koninginnen. Nefertiti en Cleopatra gebruikten Aloë Vera als onderdeel van hun schoonheidsbehandelingen.

Hierogliefen Aloë Vera
De Mohammedanen in Egypte verhieven de Aloë Vera tot een religieus symbool, en zij geloofden dat, door het heilige symbool op te hangen in de deuropening, het hen zou beschermen tegen invloeden van laster en kwaad. De Egyptenaren gebruikten de Aloë Vera voor de behandeling van tuberculose. Wanneer er in het oude Egypte een farao stierf, was bij de uitnodiging voor de begrafenis-ceremonie een prijskaartje inbegrepen: een pond Aloë. Egyptenaren gebruikten het geurige mengsel van Aloë en mirre voor het balsemen van het lichaam. De rijkdom van een man werd geschat aan het aantal ponden Aloë die hij meebracht naar de begrafenis.
De bejaarde mensen van Mesopotamië
Mesopotamië, een land gelegen tussen de Tigris en de Eufraat in, het huidige Irak, gebruikte de Aloë Vera om de boze geesten af te weren uit hun woningen. Tijdens de kruistochten creëerde de Ridders van Templar een soort palmwijn, gemaakt van Aloë pulp en hennep, die werd uitgeroepen tot ‘het Elixir van Jeruzalem’ en zij geloofden dat het een jaar aan hun leven toevoegde.
Het eiland Socotra

Standbeeld Alexander de Grote, Skopje
Socotra ligt in de buurt van de Hoorn van Afrika, werd al in 500 voor Christus bekend om zijn Aloë Vera plantages. De Aloë die daar geproduceerd werd, werd gebruikt voor de handel naar andere landen, zoals Tibet, India en China.
Aristoteles en Alexander de Grote
Aristoteles overtuigde Alexander de Grote om naar het eiland Socotra te gaan om Aloë te gaan halen voor zijn troepen. Voor de wondverzorging met Aloë gel van de soldaten.
De Hindoeïstische Ayurveda
The Hindu’s dachten dat Aloë Vera in de Hof van Eden groeide en noemde het de ‘stille genezer’. Aloë Vera is uitgebreid bescheven in de oude Ayurvedische geschriften.
De traditionele Chinese artsen
Chinese artsen vonden dat Aloë Vera therapeutische eigenschappen had en zo noemden ze Aloë de ‘harmonische remedie.’ In China werd het sap van Aloës gebruikt voor alle vormen van huiduitslag.
De Russen
De Russen noemden Aloë Vera ‘het Elixir van lange levensduur’.
De inheemse Amerikaanse Indianen
Indianen gebruikten Aloë voor zijn verzachtende en verjongende krachten.
Koning Salomo (971-931 voor Christus)
Aloë Vera werd gekweekt en gebruikt door koning Salomo. Hij waardeerde het gebruik ervan erg. In Psalm 45: 8a staat: “Daarom heeft, o God, uw God u gezalfd met vreugdeolie boven uw metgezellen; mirre, aloë en kassia zijn al uw klederen.” Aloës werden gebruikt ter gelegenheid van het huwelijk van een koning, waarschijnlijk ook Koning Solomo’s bruiloft. Hij heeft hoogstwaarschijnlijk zijn eigen Aloë Vera geteeld. In Hooglied 4: 14b staat: “…. mirre en aloë, met al de kostbaarste specerijen.” Aloë werden gerekend tot de fijnste kruiden. De vlezige bladeren bevatte aloïne, een stof die opgelost werd in water en toegevoegd aan mirre, werd in Bijbelse tijden voor hun zeer geperfectioneerde kunst gebruikt voor balseming. Johannes 19: 39 zegt: “En ook kwam Nicodemus, die de eerste maal des nachts tot hem gekomen was, en hij bracht een mengsel mede van mirre en aloë, ongeveer honderd pond.”
De Arabieren
Aloë Vera werd door Arabische handelaren meegenomen op reis van Perzië naar India, 600 voor Christus. De Arabieren noemden Aloë de ‘Woestijn lelie’ en gebruikten haar voor inwendige en uitwendige toepassingen. Ze ontdekten een manier om de binnenste gel en het sap van de buitenschil scheiden. Met hun blote voeten pletten ze de bladeren, dan deden ze de pulp in geitenleren zakken. De zakken werden vervolgens in de zon te drogen gehangen en de Aloë werd zo een poeder.
De Griekse arts Dioscorides

Dioscorides-De Materia Medica-aloe
Dioscorides deed het meeste van zijn kennis over Aloë Vera op tijdens zijn reizen met de Romeinse legers. Hij bescheeft het voor het eerst in zijn ‘De Materia Medica’ in AD 41-68. Uit zijn commentaar blijkt dat hij gebruik maakt van Aloë Vera voor koorts, het genezen van de voorhuid, als rustgevend middel voor een droge jeukende huid, zwerende genitaliën, amandelen, keel irritaties, blauwe plekken en het stoppen van bloedende wonden. Gaius Plinius Secundus beter bekend als “Pliney de oudere” nu zouden we Pliney sr. zeggen, een arts in 23-79 AD, bevestigt in zijn ‘Geschiedenis van de Natuur’ de ontdekkingen van Dioscorides. Enkele aanvullende toepassingen die Pliney vond voor Aloë Vera zijn onder meer de genezing van lepra zweren en het verminderen van transpiratie. Hij ontdekte onze eerste anti-transpirant. Tweeduizend jaar geleden zagen Pliney en Dioscorides een duidelijk verschil in de kwaliteit van de verschillende Aloë Vera planten en de verwerking ervan voor gebruik.
Galen, arts van Romeinse kijzer
Galen (AD 131-201), een arts voor een Romeinse keizer, gebruikte Aloë Vera als een helend middel. Galen is de auteur van meer dan 100 boeken over kruiden en conventionele geneeskunde. Hij verwierf zijn kennis van de dokteren van de Romeinse gladiatoren. Galen volgde de werken van Hippocrates en Aristoteles.
Chinese Materia Medicas
In de 7e eeuw schreef de Chinese Materia Medicas het gebruik voor van de Aloë Vera voor sinusitis en andere huidaandoeningen.

Batavia
“In de 15e eeuw werd, door de toenmalige toonaangevende maritieme bevoegdheden, namelijk Spanje, Portugal, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië, de Aloë Vera verspreid naar de Nieuwe Wereld, zoals ze het noemden. Velen geven de Spaanjaarden krediet voor het verspreiden van Aloë Vera, met name naar de Nieuwe Wereld en het doorgeven van Aloë aan Centraal-Amerika, West-Indië, Californië, Florida, en Texas. Het waren de Jezuïeten priesters van Spanje, die dit van cruciaal belang vonden.
Kapelaans op missie
Tijdens vroege Spaanse missies hadden de Kapelaans al gezien welke hulp Aloë bij genezing kon bieden. Sommige kapelaans zouden een Aloë Vera plant 50 mijl gedragen hebben om de zieken te troosten. Aloës werden altijd gevonden in de tuinen van de missie.
Christopher Columbus

Santa-Maria Christopher Columbus
Tijdens de tweede reis van Christopher Columbus naar Amerika in 1494, stond in een brief van zijn arts, Dr. Diego Alverez Chanca: “Een soort van Aloë Vera, die we als artsen gebruiken, groeit in Hispaniola.” (een eiland in de Caraïbische zee). Christoffel Columbus zei ooit: “Vier groenten zijn onmisbaar voor het welzijn van de mens: tarwe, de druif, de olijf, en aloë. De eerste voedt hem, de tweede heft zijn geest, (hij bedoelde ws. wijn 🙂 de derde brengt hem harmonie, en de vierde geneest hem.”
De populariteit van Aloë Vera
Aloë Vera verloor zijn kracht voor genezing toen men het begon te importeren. De pulp werkte het best wanneer ze vers was. Dit bemoeilijkte de reputatie van Aloë Vera in de medische gemeenschap. De Europese en de medische professie in Noord-Amerika stopten met het gebruik van Aloë Vera en vervingen het door farmaceutische medicijnen. Door wetenschappers werd vastgesteld dat het oxidatieproces de helende eigenschappen van Aloë Vera belemmerde. Doordat de plant, door de onstabiele kwaliteit en effectiviteit, minder waarmaakte, leidde dit geleidelijk aan tot een verlies van populariteit in gebieden waar het niet werd verbouwd.
In de 50-ger jaren zijn vele technieken geprobeerd maar mislukt vanwege oververhitting van de Aloë, waardoor het haar medicinale waarde verloor.

Stabilisatie proces
In 70-ger jaren was er een doorbraak in de verwerkingstechnieken en met succes; Het lukte om het blad gel te stabiliseren met behulp van natuurlijke ingrediënten en koude persing. Zij vonden ook een manier om de schil en aloïne te scheiden.
Deze nieuw gevonden verwerkingstechnieken hebben een nieuwe markt gecreëerd voor Aloe Vera.
De verkoop van Aloë ondersteunt momenteel wereldwijd een multi-miljard dollar business. Al duizenden jaren is Aloë Vera een onderdeel van mythen en legenden, maar nu speelt het een rol om mee te helpen aan het verbeteren van de gezondheid en voeding.
Het eiland Hawaii
Sommigen op het eiland Hawaii zeggen dat Aloë een voorloper is van cortisone (een hormoon geproduceerd door de bijnierschors) . Hawaïaanse mensen zouden de bladeren fijnstampen en stengels van Aloë als een kompres voor artritis en artrose gebruiken. Hetgeen heel succesvol is.
Atomaire brandwonden
Aloë Vera handhaaft zijn reputatie om op het gebied van atomaire brandwonden te genezen. De Amerikaanse regering kocht de gehele oogst van een man in Texas, om een zalf te maken voor atomaire brandwonden. De uitvinding van de röntgenstralen en atoombom bracht Aloe Vera terug in populariteit omdat het beschermde tegen deze verbranding straling. Aloë Vera trad op als een oude natuurlijke remedie dat zeker beter is dan vele synthetische medicijnen en verhief zichzelf tot een moderne wonder plant.
Werkzame stoffen in Aloë Vera
Meer dan 200 active stoffen,
12 vitamine:o.a.A,C,E, B1, B2, B3, B6, B12
20 mineralen:o.a calcium, magnesium, zink, chroom, selenium, mangaan, ijzer
18 aminozuren waarvan 8 essencieel
fytosterolen: o.a. campesterol en B-sitosterol
vetzuren: o.a. linolzuur, linoleenzuur, caprylzuur, oliezuur en stearinezuur
polysacchariden
Wanneer Aloë Vera gebruiken
Superfood no#1
Voor meer energie
Voor een gezonde huid
Bij brandwonden (ook atomaire)
Wondverzorging
Bij spijsverteringsproblemen
Voor een goede stoelgang
Een sterke antioxidant
Versterkt het immuunsysteem
Stabiliseert de bloedsuikerspiegel
Bij zonneallergie
Voor Ontgifting
Lees ook de waarschuwingen
Er zijn meer dan 300 soorten Aloë, er zijn maar 4 soorten geneeskrachtig.
Aloë Vera Barbadensis Miller is één van die vier en kan zeker een ongelofelijk hemels toverstafje worden genoemd.
Loes,
I love aloe vera, in fact, here in the USA where I live ( in the mountains of California), we grow our own aloe vera. It is true the commercialization of this plant has decreased its effectiveness leaving much to be desired. When my children were little they used to get poison ivy, and aloe vera always came to our rescue. Great post, Loes! I especially love how you incorporated it into your domain name “aloes” very clever indeed 🙂
Best,
Meherbani
I wished our climate would be suitable for growing Aloe Vera, Meherbani. How lucky you are:) Thank you for finding and reading my post, I hope the Google translation did a good job! Kind Regards, Loes
p.s. I just couldn’t leave the “s” out of it 😉